Medelsjukt i Trelleborgs kommun

Trelleborgs kommun hamnar i mitten när Folksam listar sjukfrånvaron i landets kommuner.
Trelleborg • Publicerad 11 juli 2005

Mer i mitten än Trelleborgs placering i Folksams undersökning av sjukfrånvaron bland kommunanställda kan man knappast hamna.

Av de 254 kommuner som är med i undersökningen hamnar Trelleborg på plats 136. På en betygsskala med fem steg får Trelleborgs kommun 3,01.

Betyget grundar sig på en sammanvägning av den totala sjukfrånvaron, långtidssjukfrånvaro samt de kvinnliga anställdas sjukfrånvaro.

Det genomsnittliga betyget bland de deltagande kommunerna hamnar på 3,04. Bland de skånska kommunerna får Hässleholms bästa betyg. Lägst hamnar Helsingborg. Bromölla, Klippan, Landskrona samt Tomelilla är inte med i sammanställningen.

Siffrorna för Trelleborgs kommun visar att den totala sjukfrånvaron bland de kommunalanställda hamnar på 8 procent. Av sjukfrånvaron är 80,6 procent långtidssjukfrånvaro. De kvinnliga anställdas sjukfrånvaro ligger på 8, 8 procent i Trelleborgs kommun.

Trelleborg ligger något lägre än genomsnittet i Skåne både för den totala sjukfrånvaron liksom för kvinnornas sjukfrånvaro.

Däremot ligger Trelleborg högre när det gäller hur stor del av frånvaron som är långtidssjukfrånvaro. Det genomsnittliga betyget i Skåne ligger lite högre än riksgenomsnittet och Trelleborg hamnar därför på den under halvan i regionen.

Vellinge kommun ligger ungefär på samma plats som Trelleborg, med nästan exakt samma genomsnittliga betyg, 3,04 mot Trelleborgs 3,01.

Även Svedala ligger i mitten av tabellen över sjukfrånvaron i landets kommuner med betyget 2,97.

Enligt Folksam skulle hälften av de långtidssjukskrivna kunna återgå till arbete efter rehabilitering.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.