Annons

Medborgarförslag fick gehör

Christer Andersson fick gehör i tekniska nämnden för sitt medborgarförslag att kommunen ska ta bort flisstenen som orsakar punktering på cyklar. Nya metoder ska testas i vinter.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2009
Foto: 
I Lund började man använda vattentumlat kubiskt grus, krossgrus, mot halka för att skona cykeldäcken.
I Lund började man använda vattentumlat kubiskt grus, krossgrus, mot halka för att skona cykeldäcken.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Nämnden ändrade förslaget till beslut på sittande möte och beslöt att pröva nya sätt att bekämpa halkan under kommande säsong. Demokratin ser alltså ut att fungera på, om inte gräsrotsnivå i detta fall, så i alla fall grusnivå.

– Det känns roligt att politikerna lyssnade, säger Christer Andersson som själv var med på sammanträdet i nämnden och talade för sin sak.

Annons

Christer Andersson har i sitt medborgarförslag föreslagit att kommunen inte ska använda så skarp och knatig sten för halkbekämpning på cykelbanorna. Stenen orsakar nämligen massor av punkteringar. Bland annat hade familjen Andersson lagt ut 2000 kronor på att fixa punkteringar under vintern.

I det ursprungliga förslaget till beslut hette det bara att stenen skulle sopas upp i den takt som ekonomin tillät.

– Men när jag hade talat för min sak var det flera i nämnden som stödde mig, säger Christer Andersson. Till slut var det ordföranden som föreslog att man skulle pröva nya sätt att bekämpa halkan på en försökssträcka.

– Vi tänker oss att man ska kunna försöka med andra sorters sten för att bekämpa halkan och se hur det fungerar på olika ställen, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Enligt Eric Samuelson kan det handla både om en annan storlek på stenen och andra leverantörer.

– Kanske kan man hitta grus som är lite rundare. Däremot är det inte försvarbart med salt. Det är inte bra för cyklarna och det blir mycket dyrt, säger Eric Samuelson.

Det gäller dock att det nya gruset är effektivt för att det ska användas på alla cykelbanor i kommunen.

– För det är ju trots allt viktigare att undvika benbrott och olyckor än att undvika punkteringar på cyklar, säger Eric Samuelson.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons