Annons

Med vingar utav papper

En dag till att limma, en till att skära och limma lite till innan vingarna kan bära. TA besökte en sportlovsaktiviteternas motsvarighet till slowfood: modellflygsbygge med gamla anor.
Trelleborg • Publicerad 19 februari 2014
"Det viktigaste är att man har tålamod. Det är lite pilligt", sa Emilia Pai som var nyfiken på hur ett modellflygplan blir till. I veckan deltog hon och brodern Melvin Pai i Modellflygklubbens sportlovs-workshop.
"Det viktigaste är att man har tålamod. Det är lite pilligt", sa Emilia Pai som var nyfiken på hur ett modellflygplan blir till. I veckan deltog hon och brodern Melvin Pai i Modellflygklubbens sportlovs-workshop.Foto: Foto: Anette Sjöstrand
Tidskrävande hobby. För att planet ska kunna flyga är det viktigt att limmet fått torka ordentligt. Daniel Alm Björnqvist och styvsonen lja Alm ägnade två eftermiddagar till att bygga innan de skulle få flyga.
Tidskrävande hobby. För att planet ska kunna flyga är det viktigt att limmet fått torka ordentligt. Daniel Alm Björnqvist och styvsonen lja Alm ägnade två eftermiddagar till att bygga innan de skulle få flyga.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Modellflygklubbens källarlokal doftar lim. Melvin Pai och hans syster Emilia Pai är båda försjunkna i djup koncentration över var sitt flyplansskelett när TA gör på besök under klubbens tre dagar långa sportlovsaktivitet.

- Jag och min bror gillar att vika saker. Hemma brukar vi göra lådor och djur i papper. Jag ville prova att göra ett modellplan, säger Emilia Pai.

Annons

Efter en stunds skärande med en rakbladskniv är vingarna som hon limmat under gårdagen färdiga att fästas på flygplanskroppen.

- Det svåraste är att få knappnålarna genom träet annars är det faktiskt ganska lätt.

Lillebrodern Melvin tycker att det är lättare att vika fåglar än att bygga plan.

Billiga material

Tre dagar är egentligen expresstid för att bygga ett modellflygplan, det vet Roger Lundahl som kan lägga ner månader på sina egna plan. I dag är han här för att hjälpa ett tiotal ungdomar att bygga sina första modeller. Med hjälp av balsaträ, lim och knappnålar ska ett lövtunt rispapper bli till en flygbar farkost.

- Modellen heter Myggan och det är en utmärkt början för de som är flygintresserade. Dessutom kostar det nästan ingenting. I morgon blir det spännande, då ska de testflygas i Pilevallskolans gymnastiksal och vi tar tid på vilket plan som kan hålla sig längst i luften, berättar Roger Lundahl.

Pysseldagarna är ett sätt att låta de yngre barnen få känna på hur roligt det är att flyga förklarar han. Längst ner i lokalen sitter Daniel Alm Björnqvist och hjälper styvsonen Ilja Alm att pensla lagom mycket lim på planets stjärtfena. Som tioåring har han också varit en av deltagarna på klubbens modell-workshop.

- Kul-i-5-veckan hette det då. Jag har för mig att jag och min bror byggde exakt samma typ av plan fast vi höll till i Fribergs cykelaffär.

Ilja Alm penslar tålmodigt klart fenans olika delar.

- Jag får nog gömma det för min lillebror annars kommer han att ha sönder det.

Lisa Kron
Hanna Folkemark-Ellborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons