Med smak för det skavda och udda
TRELLEBORG. Den 60 meter höga silon som reser sig som ett landmärke på slätten, bergen av guldgul säd och de gamla detaljerna som den skitiga väggtelefonen som inte tagit emot ett samtal på många år men ändå hänger kvar på väggen. En lockande miljö för en fotograf, menar Nikolas Werngren.
– När jag kommer in där så kopplas bildseendet på direkt.
Fast arbetet som siloskötare var inte helt lätt, första sommaren var han nära att ge upp inför uppgiften.
– Då sa chefen till mig att "du får bara tänka logiskt", berättar han och ler snett.
Bilderna han nu ställer ut på Garvaregården är tagna förra sommaren. Journalisten Katia Wagner står för bildtexterna. De berättar om silon och dess historia, om processen med att kontrollera om spannmålen har sjukdomar, mäta vattenhalten, torka säden och till sist väga den och lagra den.
Det hela började som ett reportage i Sydsvenskan, nu har de blivit till en egen utställning som senare i sommar ska vidare till Norrköping.
Klagstorps silo byggdes år 1967 för 4,5 miljoner kronor. Då kunde den ta emot runt 11 ton spannmål, i dag hanterar den det dubbla.
Nikolas Werngren har tidigare gjort utställningar om svenskbygderna i USA:s mellersta väst. En ensam bilresa under ett drygt år resulterade i bok och utställningar. Redan då, i de nedgångna städerna och i avfolkningsbygderna tyckte sig Nikolas Werngren kunna förutse den ekonomiska kris som nu svept över USA och världen.
Utställningen "Små guldkorn från en silo på Söderslätt" på Garvaregården pågår till och med den 27 juni.