Annons

Med shopping som största last

Varje stad har minst en shoppinggalleria idag. Vägarna mellan galleriorna kantas av outlets. Trots det väljer många trelleborgare att trängas på en buss en hel dag för att komma till lågprismeckat i Ullared – många av dem flera gånger om året. Följ med in i en värld av kokt korv, billigt bakplåtspapper, jakten på det bästa fyndet och en go gemenskap.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2011
Foto: 
Ulla-Britt Carlsson och väninnorna har shoppat klart och lastar in i bussen.
Ulla-Britt Carlsson och väninnorna har shoppat klart och lastar in i bussen.Foto: Jenny Isaksson
Alla vill ur regnet in i bussen när den äntligen körs fram på Övre.
Alla vill ur regnet in i bussen när den äntligen körs fram på Övre.Foto: Jenny Isaksson
Karin Andersson och Flora Berisha från Silverängens äldreboende sysselsätter sig med pyssel.
Karin Andersson och Flora Berisha från Silverängens äldreboende sysselsätter sig med pyssel.Foto: Jenny Isaksson
Bengt Mårtensson och Birgitta Rosberg åker gärna till Ullared. Här är de under korvastoppet på Hallandsåsen.
Bengt Mårtensson och Birgitta Rosberg åker gärna till Ullared. Här är de under korvastoppet på Hallandsåsen.Foto: Jenny Isaksson

06.55

"Va? går den här bussen till Ullared?!" Pendlarna är så inne i vardagslunken att de inte märker tumultet som uppstår på Övre när två olika sällskap tror att den inhyrda Mårtenssons-bussen är deras. Ena gruppen ska åka på utflykt med Föreningen Gamla Trelleborg, den andra ska på shoppingresa till Ullared.

Annons

07.19

Dags för avgång, fyra minuter efter utsatt tid.

10.28

"Hur mycket ni får handla? Rekordet är på 18 sådana där gula plastkassar på en person. Men det är inget jag rekommenderar", säger Roland Persson samtidigt som Ernst Poulsen vant rattar in på bussparkeringen. Vi är framme!

12.45

"Vi har handlat färdigt. Vi ska titta lite i alla butikerna utanför, här finns så mycket att det är synd att missa. Men ett fynd har jag gjort. En jacka för 60 spänn!", säger Ulla-Britt Carlsson. Hon och vännerna är redo att sätta in sina påsar i bussens lastutrymme som öppnas en halvtimme på lunchen.

15.45

På bussparkeringen står lastutrymmet öppet. Lena Larsen och hennes man Jonny Larsen har precis baxat in sina kassar. "4000 spänn blev det ungefär, jag är jättenöjd. Det är 100 procent säkert att jag kommer tillbaka!", säger hon. "Då tar vi bilen så att vi kan hyra stuga och göra en weekend av det", säger maken.

Det är Ernst Poulsen som ser till att allt lastas rätt. Han tycker att det är ganska få kassar idag. "Jag vet inte riktigt vad det beror på. Men många köper bara resan, de åker med för att det är så trevlig stämning".

19.12

Annons

När vi rullar in i Trelleborg längs 108:an tackar Roland Petersson för idag. Han får applåder när bussen svänger in mot Övre en halvtimme före utsatt tid. Kassarna lastas ur och männen som möter upp, för det är oftast män, hjälper till att baxa in alla fynden i bagageluckor och på pakethållare. Roland Persson får en kram från en av de trogna shoppingresenärerna. Ännu en lyckad resa är till ända.

Fotnot: Vill du läsa mer om Ullaredsresan och se fler bilder? Hela reportaget publiceras i lördagens pappersupplaga av TA.

Martin Strandberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons