Med Gasverket på polsk ungdomsfest

Ungdomsfestivalen Pomerania, med omkring 1 900 deltagare från Sverige, Tyskland och Polen, börjar bli en kär sommartradition för Gasverket i Trelleborg. I torsdags åkte den största gruppen hittills, 22 personer, för att bland annat tävla i street basket och fotboll.
Trelleborg • Publicerad 17 juni 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Daniel Andersson, Kristoffer Simonsson, Safet Zejnullahu, Bekim Hajzeri, Beznik Demolli, Mattias Persson och Sadat Preteni. BILD: TOMAS NYBERG Ungdomsfestivalen hålls omväxlande i Polen och i Tyskland. I år var det alltså Polens tur att vara värdar. Gasverkets gäng, särskilt utvalda för att de kunnat representera Trelleborg och Sverige "på ett trevligt sätt". De 17 killarna och fem tjejerna var hemma igen i måndags, nöjda med vistelsen i polska Walcz, 28 mil från Swinoujscije. - Vi bodde på ett fint hotell, där de tränar Polens friidrottare inför OS 2004, berättar Sadat Preteni. - Det var helt okej, men maten var kass, berättar Mattias Persson. - Vi fick väl en macka om dagen, ungefär - och den var äcklig! säger Beznik Demolli och skrattar. Festivalen är inriktad på kultur, men man tävlar rätt mycket. Det är turneringar i fotboll och streetbasket, men även dans- och skateboarduppvisningar. Skejtarna från Trelleborg stod dock över, då de utlovade ramperna inte riktigt höll måttet i deras ögon. Annars dök de svenska ungdomarna upp på många prispallar, och gänget från Gasverket svarade för en hedrande andraplats i tremannabasket, mixade lag. I fotbollen slutade laget på fjärde plats. - Basketen var fetast, tycker Sadat Preteni. Det är roligt att vinna! - Okej, vi vann inte hela tävlingen, men vi vann gruppspelet och utklassade flera andra lag, tillägger Beznik, som ska satsa på basketen och börja på idrottsgymnasium till hösten. Nytt för i år var dessutom en fotoutställning och workshops i film som flera av ungdomarna deltog i. - Vi hade tagit två bilder på temat "kultur" som ställdes ut där nere, berättar Mattias Persson. Killarna gillade Polenresan, och tycker absolut att Gasverket ska skicka deltagare även nästa år - trots det där med maten. - Det är fint på festivalen, och man lär känna en massa nya människor där borta, menar Safet Zejnullahu.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.