Annons

Med ett bygglov som förenar byalaget

De är ett tiotal medlemmar som träffas i garnhuset varje torsdag och fredag, arbetar mellan nio och ett och tar kaffepaus vid elva. Sedan Lilla Beddinges byalag tog över huset, där samhällets sillafiskare brukade laga sina nät har det, blivitkärnan i föreningens verksamhet.
Trelleborg • Publicerad 24 april 2010
Varje torsdag och fredag träffas ett tiotal medlemmar i garnhuset. Ove Westesson, Sven Månsson och Jan Jeppsson.
Varje torsdag och fredag träffas ett tiotal medlemmar i garnhuset. Ove Westesson, Sven Månsson och Jan Jeppsson.Foto: 
ille Beddinges byalag bildades 1991. Idag har föreningen över 600 medlemmar
ille Beddinges byalag bildades 1991. Idag har föreningen över 600 medlemmarFoto: 
Till Fiskets dag, 25 juli, ska renoveringen ha kommit en bra bit.
Till Fiskets dag, 25 juli, ska renoveringen ha kommit en bra bit.Foto: 
Bengt-Åke Perssons föräldrahem ligger ett stenkast från garnhuset.
Bengt-Åke Perssons föräldrahem ligger ett stenkast från garnhuset.Foto: 

Nu renoveras det för fullt inför Fiskets dag den 25 juli.

Det är en blandad besättning som spikar, sågar och bär plank. Alla är klädda i blåställ, utom Henry Thulin som bär kockrock. Men det är inte själva arbetet som är det viktigaste. Minst lika betydelsefullt är det att ha något som förenar.

Annons

– Det är roligt att komma hit och snacka lite skit, säger Bengt-Åke Persson.

– Du skulle ha kommit lite tidigare så hade du fått kaffe, säger Henry Thulin.

Föreningen hade länge haft ögonen på garnhuset när det äntligen blev till salu. Sommaren 2008 betalade byalaget köpesumman och huset blev deras.

– Kommunen satte sig emot, men Länsstyrelsen tänkte med hjärtat. Det är vi väldigt glada för idag.

När byalaget tog över garnhuset var det i så dåligt skick att byggnaden var på väg att förfalla. Efter att ha beviljats bygglov från Länsstyrelsen och fått grannarnas godkännande satte renoveringen igång.

– Vi började med köket. Bytte ut brädgolv mot stenplattor. Fick upp isolering i väggarna och höjde taket en dryg meter. Det var nödvändigt för att kunna stå raklång här inne, förklarar byalagets ålderman Jan Jeppsson.

Flera av föreningens mest aktiva medlemmar har på ett eller annat sätt anknytning till havet. Någon är gammal sjökapten, en annan har varit kock på de sju haven. Bengt-Åke Perssons föräldrahem ligger ett stenkast från stugan. Idag är han pensionerad elektriker, men som ung brukade han komma ner hit och se på när fiskarna lagade sina nät.

– Min far fiskade sill i flera år. När det inte gick att försörja sig på fisket längre jobbade han extra på gummifabriken. Idag är garnhuset det enda som finns kvar från den tiden.

Det är kallt i rummet som fortfarande saknar både värme och isolering. På väggarna har man fått upp nyhyvlade bräder. Golvet bär fortfarande tjärrester från fiskarnas nät. Bengt-Åke Persson visar ritningarna som byalaget utgår från. Där finns en veranda med utsikt mot havet. En terrass ersätter plåten som tillfälligt täcker fasaden. På ena sidan av byggnaden ska det finnas toaletter, på den andra blir det förråd. Målet är att åtminstone toaletterna ska bli färdiga till Fiskets dag.

– Det är inte 40-timmars arbetsveckor direkt. Men det går framåt, sakta men säkert, konstaterar Bengt-Åke Persson.

Annons

Arbetet styrs lika mycket av arbetsmoralen som tillgången på material. När det ska köpas in bräder och spik räcker inte föreningsstödet långt. Byalaget ansökte om bidrag från Leader Söderslätt, men fick nej. Idag finansieras renoveringen i stort sett av medlemmarna själva.

– Vi har en liten ruta på inbetalningslapparna till medlemsavgiften där de som vill är välkomna att skänka lite extra. Det brukar bli alltifrån en krona till en tusenlapp, säger Angela Lewin, den enda kvinnliga medlemmen som är på plats idag.

I fjor gav den frivilliga insamlingen ett tillskott på 25 000 kronor. Trots det är åldermannen Jan Jeppsson bekymrad över finansieringen. Att de har alla grannarna med sig är inte heller riktigt sant. Bygglovet hade redan beviljats när grannen i backen precis ovanför huset ångrade sig. Det hindrar inte byalaget från att ha stora planer för sitt byahus.

– På vintern funderar vi på studiecirklar. Det skulle även kunna användas som museum för gamla fiskeredskap. Ser du den röda boden där borta? I den skulle det kunna bli bastu, men skriv inte det. Då får vi aldrig vara kvar här.

Martin Strandberg
Katarina Höije
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons