Annons

Med buss genom stadens historia

Allsidig kunskap om Trelleborg och Söderslätt utlovas på Turistbyråns guidade bussturer i sommar. Programmet är en utökning av de populära turerna från i fjor och förfjor.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2009
Turguider. Fr v: Bernt Fribing, Madeleine Brandin, Eric Mårtensson, Ann-Margret Persson, Anna Wild, turistchef, Bo-Göran Persson, Jan Mårtensson och Uno Svensson. Foto: Claes Nyberg
Turguider. Fr v: Bernt Fribing, Madeleine Brandin, Eric Mårtensson, Ann-Margret Persson, Anna Wild, turistchef, Bo-Göran Persson, Jan Mårtensson och Uno Svensson. Foto: Claes NybergFoto: 

– Det finns oerhört mycket som Trelleborgarna inte känner till om sin stad, säger Eric Mårtensson, intendent vid Svaneholms Slotts museum.

Han är en av guiderna på sommarens turer som arrangeras av Turistbyrån i samarbete med Föreningen gamla Trelleborg och Planterings- och försköningsföreningen. Eric Mårtensson lockar med ett avslöjande från sin busstur genom Söderslätts historia:

Annons

– Magasinet i Smyge användes till smuggling i början på 1800-talet. Det var domaren i Ystad som smugglade socker till Pommern på nätterna. På dagarna var han en duktig och rättvis domare.

Madeleine Brandin håller i en busstur med bygdens arkitektur som tema.

– Vi ska ut på de allra minsta vägarna och titta på husen där. Vad de gör, hur de ligger, rummen runt omkring.

Både Eric Mårtensson och Madeleine Brandin utlovar allsidiga och allmänbildande upplevelser av omgivningarna.

– Man ska känna någonting och bli berörd. Lukta och känna på det vi ser. Linné sa att det här är den vackraste platsen på jorden. Det tycker ju vi också, säger Madeleine Brandin.

David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons