Med blicken vänd västerut

Christoffer Degrér har ännu inte fyllt 17 år. Men han har redan fått stor uppmärksamhet för sitt konstnärskap och är en av Vellinge kommuns två kulturstipendiater 2007. Nästa vecka presenteras musikern Alice Bange.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2007
Christoffer Degrér är på väg. En konstskola i Florida är nästa steg i hans utveckling. "Min dröm är att försörja mig på mitt konstnärsskap", säger han. BILD: TOMAS NYBERG
Christoffer Degrér är på väg. En konstskola i Florida är nästa steg i hans utveckling. "Min dröm är att försörja mig på mitt konstnärsskap", säger han. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

"Det hade kanske varit bättre för min konst ifall jag hade haft en traumatisk barndom. De som haft det har mycket att ösa ur."

Christoffer Degrér, snart 17 år och nybliven kulturstipendiat i Vellinge kommun, sitter i vardagsrumssoffan i föräldrarnas villa i Ljunghusen. Mamma Marie har serverat saft och en ask Paradis. Ombonat och hemtrevligt. Ingen grogrund för traumatiska upplevelser.

- Nej, jag tror egentligen inte att det är lättare att skapa ifall man haft problem som liten. Det viktiga är att inte bli blasé, då är det lätt att tappa motivationen, säger han.

För att undvika att bli blasé vill Christoffer Degrér ta tillvara det enorma självförtroende han fick efter sommarens vistelse på Ringling College of Art and Design i Sarasota, Florida. Han blev antagen till den fyra veckor långa pre-collegeutbildningen på skolan och blev bäst bland 200 elever från hela världen.

- Jag utvecklades enormt mycket under den tiden, och jag har aldrig haft så bra självförtroende som när jag kom hem, säger Christoffer Degrér.

Han vill tillbaka så fort som möjligt och inte stanna upp i sin utveckling. Därför läser han andra och tredje årskursen i estetisk bild på Cybergymnasiet i Malmö på ett år. Nästa höst ska han studera på skolans "Fine arts"- program.

- Jag trivdes otroligt bra. Det var underbart att vara bland så många duktiga elever och lärare, säger Christoffer.

Intresset för att rita och måla har Christoffer Degrér haft så länge han kan minnas. När han var sex år ritade han bara rävar, men trots de enahanda motiven fick han tidigt uppskattning och uppmuntran för det han gjorde.

- Alla i min klass tyckte att jag var jättebra, men jag var aldrig med i några tävlingar, jag var väl lite rädd för att jämföra mig med andra, säger han.

2005, 14 år gammal, ställde Christoffer Degrér ut första gången. Ulla Martell, konstnär och Christoffers lärare på en akvarellkurs, ordnade en utställning på Falsterbo konsthall.

- Där sålde jag en del tavlor, och det var inte bara till mormor och farmor, säger han och ler.

Försäljningen kände som ett erkännande, men det stora kvittot på sin förmåga fick Christoffer Degrér i Florida. Där fick han som en av två elever ett stipendium på ettusen dollar. Han var också den elev som fick flest utmärkelser och diplom.

- Jag hade aldrig kunnat ana att jag skulle få det stora stipendiet. Det gav mig enorm skjuts och motivation, säger Christoffer Degrér.

Christoffer tycker det är svårt att sätta en etikett på sin konst. Han försöker prova på så mycket som möjligt och vill att det han gör ska spreta åt alla håll, som han uttrycker det.

- Jag gillar konst som inte verkar så speciell, där själva idén står i centrum, säger Christoffer Degrér och nämner Yoko Ono som ett exempel i genren. Jackson Pollock och Salvador Dali är andra favoriter.

Christoffer Degrérs dröm är att försörja sig på sitt konstnärskap. Tills det är uppfyllt vill han lära sig så mycket som möjligt.

- Jag hoppas få möjligheten att studera länge. Jag tycker det är jättekul att lära mig om konst, säger han.

Ringling College är en bra bit på den vägen. Och eftersom det kostar en hel del att studera på colleget kommer kulturstipendiet från Vellinge kommun väl till pass. Stipendiet på 10 000 kronor ska gå oavkortat till studierna.

- Det känns skönt med lite pengar på fickan. Det lär behövas, säger han.

Andreas Mårtensson

0410-545 25

andreas.martensson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.