Trelleborg

Med annorlunda ögon för konst

Stora Isie Artikeln publicerades
Den tändande gnistan för A-konst var att Nita Lorimer (till höger) ville ge sonen Vidar Lorimer Olsson och andra konstskapare utlopp för deras udda, men tydliga konstnärliga talanger.
Foto:Lars Thulin
Den tändande gnistan för A-konst var att Nita Lorimer (till höger) ville ge sonen Vidar Lorimer Olsson och andra konstskapare utlopp för deras udda, men tydliga konstnärliga talanger.

Annorlunda konst skapad ur annorlunda erfarenheter, annorlunda perspektiv och ett annorlunda liv än de flesta lever. Skånska gruppen A-konst firar tioårsjubileum på Galleri Isie Tio.

A-konst är inte en förening, men väl en grupp av eldsjälar. I tio år har konstintresserade arkitekten Nita Lorimer, hennes make Stefan Olsson och läraren Elaine Bosak, bosatta i Lund, ordnat 47 utställningar i allt från hönshus till hotell.

Verken köps eller lånas av personer med intellektuell funktionsnedsättning, som sitter på dagliga verksamheter runt om i Skåne och skapar. Av hjärtans lust. Den konsten är speciell och överraskande, anser trion bakom A-konst, och den förtjänar en publik.

– Men många vill inte sälja sina verk, berättar Elaine Bosak. De får tavlorna tillbaks efteråt, med ram och passepartout.

Effekten av att se sina verk plötsligt inramade och tagna på allvar är djup och dramatisk hos konstskaparna, menar gruppen.

– Jag tror att vi gett många konstnärer stolthet, och självförtroende. Och vi har skaffat oss en massa nya vänner, säger Nita Lorimer.

Med stöttning från Galleri Isie Tio och Öppna Sinnen visas nu närmare 200 A-konstverk av en stor grupp kreatörer, under denna helgen och nästa.

– Vi skiljer på terapikonst och konst, berättar Nita Lorimer. Det är svårt att beskriva i ord, men den som brinner för måleri och har gjort det i åratal har en säkerhet som en som bara gått en kurs saknar.

– En del av konstnärerna kan inte kommunicera på annat sätt. Deras konst är deras språk, inflikar Elaine Bosak.

I länder som Holland och Danmark har ”outsider art” blivit ett begrepp, och gått från att vara något udda till att bli en del av något större.

– Vi skulle vilja ha en lokal, stor nog för en fast museidel. Så att våra konstnärer känner sig trygga, och vet hur där ser ut. Där skulle vi kunna visa konst, och ha jättespännande workshops, säger Nita Lorimer.

Fakta

A-konst

Galleri Isie Tio

12-13 samt 19-20 augusti. Föreläsning om Outsider Art av Nita Lorimer onsdag 16/8 klockan 19. Fri entré.

Visa mer...