McDonalds har sagt upp kontraktet

Flera butikslokaler gapar tomma i centrum – och fler ska det bli. Exempelvis lämnar McDonalds Hamngatan.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2013
Om mindre än ett år flyttar McDonalds ut från sina lokaler i hamnen.
Om mindre än ett år flyttar McDonalds ut från sina lokaler i hamnen.Foto: Claes Nyberg
Foto: 

McDonalds i Trelleborg sa vid årsskiftet upp sitt kontrakt för restaurangen på Hamngatan. Vid nästa årsskifte flyttar man. Vart är inte bestämt än:

-De har länge velat ha drive in och det går inte på Hamngatan, säger Peter Johansson på Abitare, som är hyresvärd.

Nu börjar arbetet med att hitta en ny hyresgäst. I och med den nya tågstationen kommer läget snart vara mycket värt. Därför är inte Peter Johansson orolig över att hitta en lösning.

-Jag gillar personligen de andra hamburgerkedjorna bättre så jag hoppas på någon av dem. Men det viktiga är att vi hittar en restaurangverksamhet, då behöver vi inte bygga om så mycket, säger han.

McDonalds har länge velat flytta från Hamngatan. Enligt deras presschef letar man brett efter lösningar.

- Vi söker ett nytt läge och var det kommer att bli är inte klart. Processen är igång men det är ingen brådska – vi har tid på oss, säger Håkan Ström, tillförordnad presschef på McDonalds.

Anledningen till att hyreskontraktet har sagts upp redan nu är att det var lång uppsägningstid.

- Vi har vuxit ur lokalen och är ute efter ett mer tillgängligt läge, bättre parkering och möjlighet till drive in. Jag vill understryka att vi inte är på väg från Trelleborg, det är en viktig ort för oss, fortsätter Håkan Ström.

Flera andra företag i centrum har nyligen sagt upp sina kontrakt. Ett av dem är Ingrids ateljé som under många år sålt tyger från butiken på Algatan. Men vid årsskiftet gick hyreskontraktet ut. Nu säljer Ingrid Malmström hemifrån istället.

-Jag bor i Hötofta i Vellinge och har en fast kundkrets som jag kan styra hit i stället, säger hon.

Sedan 1,5 år har hon också en hemsida med butik.

-Jag tyckte att hyran i Trelleborg var hög. Det var en anledning till att jag flyttade.

I hennes gamla lokal på Algatan flyttar en frisörsalong in till påsk.

-Vi behöver bara bygga om lite först. Det är frisörer som i dag hyr stolar på en annan salong och som nu öppnar en egen, säger Patrik Liljegren på Nilpat.

Han har även en annan lokal ledig inne i centrum. På CB Friisgatan låg tidigare Folke Hanssons butik som bland annat sålde gardiner. Sedan årsskiftet står den tom.

-Men vi hade en visning häromdagen. Så det finns ett intresse, säger Patrik Liljegren.

Ägarna till inrednings- och presentbutiken Tjingeling på Nygatan har också bestämt sig för att slå igen efter 3,5 år. Butiken är uppskattad bland trelleborgarna men kunderna har inte varit så många som man hoppades. Nu är lokalen därför till salu.

-Folk kommer in och säger att det är så trevligt med en liten butik här. Och det är ju kul att höra. Men samtidigt tänker jag: Ja, men handla då! säger Pamela Hagre.

Hon skulle helst vilja fortsätta att driva butiken. Men till slut blev det för svårt. Nu planerar hon att öppna en webbshop istället, som ska drivas på fritiden.

-Nu vill jag ha ett vanligt jobb. Gärna i en butik, det är så roligt. Jag hade velat vara kvar här tills jag blev 65 år. Men det finns en gräns när det inte går längre, säger hon.

En rad andra lokaler står lediga i Trelleborg.

-Det är lite småtrögt, det måste jag säga, säger Mikael Ahlborn på Akelius.

Hyresvärden har tre lokaler lediga i Trelleborg. På Flockergatan har barnvagnsbutiken för länge sedan slagit igen, på Österbrogatan finns en stor lokal och på Gamla Torg har Trelleborg taxi precis flyttat ut.

-Det finns alltid intresse. Företag går på visningar. Men det är en lång process och man är försiktig i dag, säger Mikael Ahlborn.

Sedan juli förra året står en annan stor lokal ledig på Algatan 50. Tidigare har Lernia och Sunrise Travel hyrt där.

-Det är en bra lokal med stor parkering på baksidan. Dessutom är den helt nyrenoverad. Det fanns ett företag som var intresserat men som sedan drog sig ur, säger Mikael Dahlqvist på Hyresbostäder syd ab.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.