Annons

Maya: " Det finns så mycket att lära sig"

Maya Isaksson menar att man kan klassas antingen som en typisk medicin- eller kirurgsjuksköterska. Det är ofta personligheten som avgör vilket område man väljer. För Maya har det alltid varit kirurgin som lockat mest.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2010

TRELLEBORG. – Jag skrev med röda bokstäver "ej medicin" på min ansökan när jag sökte jobb, säger Maya och berättar att hon inte ser sitt yrkesval som ett kall utan ett rent intresse för den komplexa kroppen och att det inom kirurgin är konkret sjukvård och tydliga sjukdomsbilder.

Hon har arbetat inom sjukvården sedan 1975 varav de tio första åren som sjukvårdsbiträde och undersköterska. I dag har hon, tillsammans med en kollega, hand om en kirurgi- och urologimottagning på Trelleborgs lasarett. Här möter hon många patienter med bland annat prostatacancer och patienter som blivit opererade för bröstcancer. För de senare drog Maya för tre år sedan igång en verksamhet med bröstprotesutprovningar.

Annons

– I början hjälpte jag patienterna att beställa proteser men nu kan de prova ut dem ordentligt här också, säger Maya.

Hon hanterar även remisser för kirurgipatienter och kontrollerar män med prostatacancer i ett lugnt skede av deras sjukdom.

Parallellt med sitt arbete är Maya i full gång med att studera vårdvetenskap.

– Jag har precis avslutat 30 poäng och ska fortsätta med 30 poäng till i höst, säger hon.

Att få en bredd i yrket och kunna göra lite av varje tycker hon är viktigt, även om hon vill hålla sig inom kirurgins område. Efter tio år som sjukvårdsbiträde och undersköterska på Lunds lasarett utbildade Maya sig till sjuksköterska och började på Malmö allmänna sjukhus. Där arbetade hon i 15 år.

– De tre sista åren var jag chef på kirurgmottagningen där, berättar Maya som sedan sökte motsvarande tjänst på Trelleborgs lasarett.

Omställningen mellan de stora sjukhusen i Lund och Malmö och det betydligt mindre i Trelleborg var visserligen stor men enligt Maya positiv.

– Här har man lite av varje och det finns så mycket att lära sig. Det passar mig väldigt bra, säger hon.

Efter tre år som chef på kirurgmottagningen valde hon att gå tillbaka till en vanlig sjukskötersketjänst.

– Det är mindre pappersarbete nu, säger Maya som tycker att patientkontakterna är det roligaste.

– När patienter säger till en att "du har valt rätt yrke" då känns det skönt. Det är sådant som gjort att man fortsatt, säger Maya.

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons