Annons

Mattetalanger tror på seger

Pennorna är vässade och linjalerna är redo. Den 30 mars möter Liljeborgsskolans bästa matteelever andra skånska lag i regionfinalen i Pythagoras Quest. Vinnarna får representera Skåne län i Sverigefinalen.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2011
Snillen på Liljeborgskolan. Anna Sartell, Bettina Ekdahl och Andy Gao.
Snillen på Liljeborgskolan. Anna Sartell, Bettina Ekdahl och Andy Gao.Foto: Claes Nyberg

Maud Meyerson är en stolt mattelärare. Tre av hennes elever har gått vidare i matematiktävlingen Pythagoras Quest och kommer nu att bilda ett lag för att tävla mot 16 andra skollag i Skåne.

– Vi visste inte om det skulle bära, så det är jättekul att det blir av, säger hon.

Annons

Tävlingen Pythagoras Quest arrangeras av Malmö Borgarskola tillsammans med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och elleverantören Eon. Syftet är att väcka intresset för matematik bland högstadieungdomar och samtidigt uppmuntra elever som har talang för ämnet.

Deltagandet i tävlingen är frivilligt, men likt en löpeld har ryktet om den ändå spridit sig över landets skolor och i år deltog närmare 10 000 elever i kvaltävlingen.

De förväntansfulla eleverna som nu ska få representera Liljeborgsskolan heter Anna Sartell, Bettina Ekdahl och Andy Gao. För att komma vidare i kvaltävlingen fick de en timme på sig att lösa ett antal matematiska uppgifter.

– Det var klurigt, men man lär sig väldigt mycket och man lär sig att se sammanhang, säger Bettina Ekdahl

Hon får medhåll av sin lagkamrat Anna Sartell.

– De var ganska svåra och man behövde verkligen tänka, säger hon.

Andy Gao hade däremot inga större problem med att lösa uppgifterna. Han har redan läst all högstadiematte och håller för närvarande på att slutföra matematikkurserna på gymnasienivå.

Men han är ändå rädd för att möta tuff konkurrens i regionfinalen.

– Jag har träffat en kille i Malmö som ska delta som läser universitetsmatte, han ligger ännu längre fram, säger han.

Men trots stor konkurrens från de andra skånska skolorna står det redan nu klart för de tre klasskamraterna vilket lag som kommer att ta hem titeln som Skånes bästa på matematik.

– Jag tror vi vinner, säger Andy Gao och får glada medhåll från sina lagkamrater.

Louise Löfgren
Karl Eckhardt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons