Annons

Mats liv har blivit lättare

"När jag var riktigt sugen på hamburgare funderade jag på att ta med mig två knäckebrödsskivor och be att få min hamburgare i dem", säger Mats Siöland, trelleborgaren som lyckats gå ner 50 kilo.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2008
Trelleborgaren Mats Siölan, 44, lyckades gå ner 50 kilo på nio månader. "Jag var tvungen att göra något för min hälsa. Inte för min egen skull utan för min dotters". BILD: Tomas Nyberg
Trelleborgaren Mats Siölan, 44, lyckades gå ner 50 kilo på nio månader. "Jag var tvungen att göra något för min hälsa. Inte för min egen skull utan för min dotters". BILD: Tomas NybergFoto: 

- Nu kan jag ta på mig strumporna själv. Förut tog jag aldrig på mig strumpor om inte min dotter var hemma och kunde hjälpa mig. Jag orkade knappt ta mig till bilen, säger han.

Mats lever i dag helt utan mediciner. Tidigare tvingades han äta både medicin mot högt blodtryck, diabetes och höga blodfetter. Dessutom kunde han tacka nej till den inplanerade magsäcksoperationen han skulle göra i höstas och till den mask som han tvingades sova med för att inte riskera livet.

Annons

- Jag hade sömnapné så därför fick jag sova med en masken som hela tiden såg till att jag kunde andas.

Tanken på att hans dottern skulle förlora sin pappa i fettma skrämde Mats.

- Jag var tvungen att göra något för min hälsa. Inte för min egen skull utanför min dotters. Att bli av med mer än en tredjedel av sin kroppsvikt och byta ett liv med mediciner och ständig huvudvärk till ett friskt och lyckligt liv hade inte varit möjligt utan barndomskompisen Christel Werme Persson, berättar han.

- Hon fick mig för det första att inse hur illa det var. Sedan kände jag hela tiden att jag hade någon som stöttade mig.

Christel ser det som en självklarhet att stötta någon som behöver hjälp.

- Vi hade kontakt dygnet runt. En gång ringde han mig mitt i natten och sa - nu ger jag upp. Men vi kom hela tiden på nya lösningar. Han lyssnade mycket på vad jag sa, säger hon och lägger handen på Mats och berättar hur stolt hon är över vad han åstadkommit.

- Jag tror inte Mats fattar hur duktig han varit!

Vad har du för tips till andra som vill gå ner i vikt?

- Det första och det största felet som många bantare gör är att sluta unna sig onyttiga saker. Man måste kunna äta en bakelse ibland. Eftersom jag har provat de flesta metoder vet jag vad som inte fungerar. Jag tror till exempel inte på pulverdieter.

Mats bantningsstrategi har inte bestått av någon av de populära metoderna såsom Atkinsdieten och GI-metoden.

Annons

- Man måste ändra kosten på ett långsiktigt sätt. Att äta oftare och mindre portioner är viktigt. Jag äter frukost, lunch och middag och däremellan obegränsat med frukt, förklarar han. Innan Mats gick ner i vikt började han dagen med kaffe. Enbart kaffe. Först till lunch åt han. Oftast bestod den av hamburgare från någon av de stora kedjorna. En meny räckte inte för att mätta magen på Mats.

- Förutom ett dubbelt meal beställde jag lökringar och chili cheese. På eftermiddagen blev det fikabröd. På väg hem från jobbet köpte jag ofta två pizzor, berättar Mats och understryker att två pizzor var ingenting. Han hade kunnat äta fyra. Utan problem.

- Och du ska vet att det var alltid bearnaisesås på Mats pizzor, tillägger kompisen Christel.

Mats tänker tillbaka på tiden som överviktig och berättar om några av de jobbiga minnena.

- Det händer episoder varje dag. För ett tag sedan kom det in en person på jobbet som inte kände igen mig eftersom jag gått ner så mycket i vikt. När jag frågade vem som hjälpte henne sist hon var där, sa hon - det var han den där tjocka, gråhåriga killen. Det kändes inte kul.

I dag slipper Mats glåpord och konstiga blickar på stan. Tiden som överviktig och diskriminerad är historia, berättar han, för att i nästa meningen delge fler anekdoter från tiden som normalviktig.

- Jag har fått ett och annat erbjudande från kvinnor. Jag fick ett på jobbet som jag är övertygad om att jag inte fått förut, förklarar han nöjt.

Caroline Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons