Annons

Matleverans uteblev två måndagar i rad

Sune Davidsson får sin mat hemskickad tre gånger i veckan genom kommunens försorg. Men de senaste veckorna har leveransen uteblivit vid två tillfällen. ”När jag ringde så sade de att de hade lagat för få portioner” säger Sune Davidsson.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2013
Sune Davidsson tycker att maten från Gröningen är god. Men distributionen har inte fungerat som den borde den senaste tiden.
Sune Davidsson tycker att maten från Gröningen är god. Men distributionen har inte fungerat som den borde den senaste tiden.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Varje måndagsförmiddag kommer personal från Samhall med två portioner mat till Sune Davidsson. Maten ska räcka till onsdagen då han får två nya portioner. Men i början av förra veckan fick Sune Davidsson vänta förgäves. När han senare ringde till Samhall för att efterlysa sin mat fick han till svar att det inte fanns någon mat till honom. Först dagen efter fick han en matleverans.

Nu en vecka senare upprepades samma sak igen. Måndagens leverans uteblev.

Annons

– Denna gång fick jag ingen mat på tisdagen heller, säger Sune Davidsson som dock har sluppit gå hungrig eftersom han tack vare sin bror fick mat i alla fall.

– Min brorsa handlade åt mig som tur är men det kanske inte är alla som har anhöriga som kan hjälpa till, konstaterar Sune Davidsson.

Hans bror Knut Davidsson kontaktade också hemtjänsten för att få dem att ställa upp med mat till brodern men de ville inte hjälpa till.

– De sade bara att ”det är inte vi som ansvarar för den maten”, säger Knut Davidsson.

När TA besökte Sune Davidsson på onsdagen hade han fått sin matleverans. Men denna gång hade det ironiskt nog blivit fel åt andra hållet.

– Nu har jag fått dubbla portioner men det vet jag inte varför, säger han och tar fram två portioner köttsoppa som ska ätas på torsdagen.

På Gröningens kök är man medveten om misstaget som begåtts. Sammanlagt ska ett tiotal kunder ha drabbats.

– Det är fortfarande logistiken som inte är okej. Vi får listor som vi lagar efter och sen hämtar Samhall maten och kör ut den. Listorna kommer i omgångar och vi hade missat att skriva ut den sista så det blev en viss differens, säger Monika Pedersen, kock på Gröningen.

Hon beklagar det inträffade och förklarar att man nu ändrat rutinerna när det gäller matlistorna.

Kenneth L Johansson är ansvarig för kommunens hemtjänst och han säger att hemtjänsten visserligen inte har något direkt ansvar för maten som levereras från Gröningen men att de ska hjälpa till när det uppstår en situation där någon av deras vårdtagare riskerar bli utan mat.

Annons

– Vi har inget direkt ansvar men etiskt och moralsikt ansvar att de som vi har hand om får mat under dagen, säger han.

Han ska dessutom ta upp med Samhall hur de ska kunna lösa situationer när det blir missar i matdistributionen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons