Annons

Matlagningen het i vår

Hantverk är hett, kontorsdata är kallt. Vårens utbud av kurser hos studieförbunden är här och kollar som vanligt trenderna.
Trelleborg • Publicerad 16 januari 2006
Lär dig italienska till pizzan. ABF:s kvällskurs Annorlunda Italienska har blivit succé. Arkivbild: Pressens bild
Lär dig italienska till pizzan. ABF:s kvällskurs Annorlunda Italienska har blivit succé. Arkivbild: Pressens bildFoto: 

Studiefrämjandet satsar på två nyheter och återkommer med förra årets succéartade Flärdmässa i Parken.

– Det var väldigt uppskattat, så vi kör en gång till även om konceptet blir lite annorlunda, säger Eva Karin Nilsson på Studiefrämjandet.

Annons

Nyheterna består i ett teater/musikprojekt för unga som en skådespelare och en dansare kommer att hålla i.

– Och så vill vi testa Kundalini-yoga, som vänder sig till alla. Man utför den sittande på en stol och både gravida, äldre och andra som inte tror sig vara så vältränade och smidiga klarar av det.

Däremot upplever Eva Karin Nilsson en allt mindre efterfrågan på språkkurser.

Håkan Fredriksson på Vuxenskolan tycker tvärtom.

– Vi har fulltecknade kurser i både engelska och spanska. I övrigt satsar Vuxenskolan mycket på hantverk, både keramik, möbeltapetsering, silversmide och sömnad.

– Våra gamla replokaler på Algatan ska bli hanvtverkarverkstäder med bokbinderi och annat, eftersom musiken stör grannarna för mycket.

– Och så provar vi kurser i blomsterbindning i Smyge.

De satsar också på matlagning.

– Thailändskt och gourmetkurser har varit populärt. Det är faktiskt mest män som går dem.

En annan nyhet är att man försöker dra igång countryline dance i Anderslöv. – Så det blir en stor bredd på utbudet. Enda som kan kännas lite kallt nuförtiden är väl datakurser som tappat lite i popularitet.

Annons

ABF hade flera nykomlingar i kursutbudet i höstas, men det var relativt få som nappade på nyheterna.

– Vi erbjöd bland annat showdans, textilformgivning och grafisk design men ingen av dessa kurser blev av på grund av lågt intresse, säger Anette Zetterdahl på ABF.

Även satsningen på en kurs i Cubase, hur man spelar in musik på dator, gick om intet.

Men en ny kurs som blev omåttligt populär var Annorlunda Italienska. En matlagningskurs där man lär sig laga italiensk mat samtidigt som man övar språket. – Vi hade fullständig anstormning till platserna, säger Anette Zetterdahl. Och alla som gått kursen i höst vill fortsätta, vilket vi tycker är det bästa betyg man kan få. Nu funderar vi på att utöka kursen.

En annan populär kurs är målarkursen som startades i höstas och som kommer avslutas med en resa till Provence senare i vår.

Där ska gruppen hyra ett hus och låta sig inspireras av de konstnärer som levde och verkade i området.

Louise Voll Ercolino

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons