GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mathias Andersson (SD) tackade nej till högsta posten – igen

Liksom efter valet 2018 blev Mathias Andersson (SD) nominerad till posten som kommunstyrelsens ordförande vid måndagens kommunfullmäktigemöte. Men även den här gången tackade han nej. ”Trams på riktigt” kallade han nomineringen. I stället valdes som väntat Ann Kajson Carlqvist (M).
Trelleborg • Publicerad 22 november 2022 • Uppdaterad 23 november 2022
Mathias Andersson (SD). Inte kommunstyrelsen ordförande.
Mathias Andersson (SD). Inte kommunstyrelsen ordförande.Foto: Andreas Mårtensson

Mathias Andersson irritation var tydlig efter nomineringen, som gjordes av centerpartisten Patrik Holmberg. Det var uppenbart att Patrik Holmberg inte nominerade Mathias Andersson av uppskattning, snarare var det en känga till honom och Henrik Silfverstolpe (L).

Efter valet 2018 nominerade Silfverstolpe, som då satt i opposition, inte mindre än fem sverigedemokrater till posten som kommunstyrelsens ordförande, bland andra Mathias Andersson. Alla tackade nej.

– Då berättade Henrik på ett mycket bra sätt att traditionen i Trelleborg är att det största partiets (i styret) ledare är den som är kommunstyrelsens ordförande. Jag vet att Mathias har som högsta dröm att bli kommunstyrelsens ordförande, det har han sagt flera gånger, bland annat i valrörelsen. Så för att han inte ska behöva nominera sig själv så gör jag det, sa Patrik Holmberg.

Mathias Andersson tackade nej. Kanske inte särskilt vänligt, men bestämt.

– Jag ställer mig inte till förfogande. Jag förhandlade bort den posten för att få igenom mycket politik. Så enkelt är det. Så detta är trams på riktigt, sa han med riktning mot Holmberg och tillade i ett senare inlägg:

– Vi i Sverigedemokraterna är mer intresserade av att få igenom vår politik än att kåta upp oss på en massa titlar. För oss är det mycket bättre att få genomslag för våra politiska sakfrågor.

Som väntat valdes i stället Ann Kajson Carlqvist som kommunstyrelsens ordförande. Det blev det ingen diskussion om, det blev det däremot kring sammansättningen av presidiet. Där gick man ifrån det som enligt oppositionen är praxis, och gav samtliga poster till styret (M, SD, KD och L). Till vice ordförande valdes Mathias Andersson (SD) och till andre vice ordförande Erik Lundström (KD). Proceduren upprepades därefter vid valen till nämnderna, även där gick alla posterna i presidierna till de styrande.

– I de flesta kommuner ger man posten som andre vice till oppositionen. Men man kan vända alla andra ryggen och tro att man löser det på något annat sätt, sa Sven Lindkvist (S) och tyckte att presidieposter är ett bra sätt om man vill bygga broar mellan styret och oppositionen.

”Det som händer just nu att man har julgransplundringen innan man fått in granen i huset. Här plockar man till sig russinen och sen sätter man pengar på russinen.”
Sven Lindkvist (S).

Ann Kajson Carlqvist förklarade att man valt en annan väg. Alla oppositionspartier ska få information efter presidiemötena. På så sätt får alla insyn, inte bara Socialdemokraterna, menade hon och påpekade att man utökat antalet ersättare i nämnderna för att alla partier ska kunna vara delaktiga.

– Vi har tagit ett steg framåt i det demokratiska arbetet, hävdade Ann Kajson Carlqvist.

Men Sven Lindkvist var inte nöjd. Han opponerade sig även kring det faktum att man utser personer som ska sitta i nämnderna innan man bestämt vilka arvoden de ska ha. Arvodena bestäms först på fullmäktige i december. Det är att ta saker i fel ordning, menade Lindkvist och drog fram en liknelse som han tyckte passade när det snart lackar mot jul.

– Det som händer just nu är att man har julgransplundringen innan man fått in granen i huset. Här plockar man till sig russinen och sen sätter man pengar på russinen.

Fakta

Kommunstyrelsen 2023-2026

Dessa personer valdes till ledamöter i kommunstyrelsen den kommande mandatperioden:

Ordinarie: Ann Kajson Carlqvist (M), ordförande, Mathias Andersson SD, vice ordförande, Erik Lundström (KD), andre vice ordförande, Jesper Mohlin (SD), Milton Kleimann (SD), Lars Mikkelä (M), Henrik Silfverstolpe (L), Mats-Åke Svensson (KD), Lennart Höckert (S), Anna Nordstrandh (S), Mattias Flisborn (S), Veronica Larsson (S), Axel Bengtsson (VS), Christer Dahlberg (VS), Ola Olsson (C).

Ersättare: Ken Karlsson (SD), Tomas Olsson (SD), Torbjörn Christensen (M), Bert Westerberg (M), Patrik Adzievski (M), Fredrik Jönsson (KD), Magdalena Winell (KD), Kristoffer Lindstrii (L), Osman Biberic (S), Eva Höckert (S), Sven Lindkvist (S), Cilla Dahl Andersson (S), Cecilia Andersson (VS), Maria Böös (VS), Mats Sjölin (V).

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.