Mathantering på äldrehem godkänd

Godkänd, men förbättringar bör ändå göras. Det blev resultatet efter att miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer undersökte livsmedelshanteringen inom kommunens äldreomsorg.
Trelleborg • Publicerad 2 november 2004

Samtliga kök inom äldreomsorgen har kontrollerats efter högljudda protester mot maten på verksamheterna i somras.

Maten på Akka servicecenter beskrevs bland annat som "grismat".

– Vi beslöt oss för att ta reda på om det är så dåligt som vissa sa. Det visade sig inte stämma alls, menar Sten Björk, s, ordförande i miljönämnden.

Tre livsmedelsinspektörer har därför tagit prover i samtliga tillagningskök, mottagningskök och våningskök.

Resultatet blev för det mesta positivt. Samtliga ställen godkändes och endast ett kök fick en anmärkning. Ett prov på Smygehem visade en för hög halt av bakterier i maten.

– Det var dock ingen farligt hög halt och maten var fullt ätbar, menade Lillian Fagerhus, livsmedelsinspektör.

En hel del små anmärkningar har dock tagits upp av inspektörerna. På nästan varje verksamhet slarvas det. Personal saknar huvudbonad, har ingen termometer i kyl och frys, saknar separat handtvättställ och tvål och så vidare.

– Detta bör absolut förbättras. Men jag anser inte att det är något akut, menar Lillian Fagerhus. En desto allvarligare brist är att egenkontrollen inte fungerar, menar hon. På varje avdelning ska personalen har fasta rutiner för städning, rengöring och matlagning. Dessa rutiner ska regelbundet kontrolleras av personalen själv. Men på många ställen saknas kontrollen helt eller fungerar endast delvis.

– Vissa har egenkontrollprogram som de inte följer, menar hon.

Värmhållning av mat får ej gå under 60 grader enligt livsmedelslagen, men kontroll av detta sköts inte på många ställen. Detta kan leda till problem i längden.

– Det är alltid viktigt att mat behandlas rätt. Men det är kanske ännu viktigare för äldre eftersom de lättare kan reagera på dålig mat, säger Lillian Fagerhus.

Anledningen till att egenkontrollen brister tror hon beror på tidsbrist och en stor omsättning på vikarier.

– Det kan kännas arbetsamt till en början. Men har man bara fått in rutiner brukar det gå lätt och fort, menar hon.

Nu väntar nästa provsvar, hur mathanteringen fungerar bland mat som transporteras ut.

– Jag tror att det kommer ge ungefär samma resultat. Överlag fungerar det, men förbättringar kan alltid göras.

Sofia Bergström

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.