Annons
All julmat på en dag eller utspritt över hela julhelgen. Mattaktiken inför den stundande storhelgen varierar bland Trelleborgarna. Vissa tjuvstartar med julbordet redan ikväll.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2011
En strid ström av fiskälskare drog sig till Stortorget på torsdagen där Roger Nilsson var en av dem som sålde julspecialiteter som sill, lax, ål och lutfisk.
En strid ström av fiskälskare drog sig till Stortorget på torsdagen där Roger Nilsson var en av dem som sålde julspecialiteter som sill, lax, ål och lutfisk.Foto: Tomas Nyberg
Skinka, brunkål, gröt och rökt ål. Det kan Sigvard Ewald och Gull-Britt Bergström inte vara utan till jul. "Sen ska det vara lutfisk till juldagen.", säger Gull-Britt Bergström.
Skinka, brunkål, gröt och rökt ål. Det kan Sigvard Ewald och Gull-Britt Bergström inte vara utan till jul. "Sen ska det vara lutfisk till juldagen.", säger Gull-Britt Bergström.Foto: Tomas Nyberg
Full fart på köttförsäljningen. Davor Dogo har märkt en ökning av försäljningen av julskinkor med ben.
Full fart på köttförsäljningen. Davor Dogo har märkt en ökning av försäljningen av julskinkor med ben.Foto: Tomas Nyberg
Ingrid Simonsson ska ha julbord med vänner redan ikväll och bjuder släkten på lutfisk och gröt på julafton.
Ingrid Simonsson ska ha julbord med vänner redan ikväll och bjuder släkten på lutfisk och gröt på julafton.Foto: Tomas Nyberg

– Ikväll kommer det vänner. Då äter vi julbord med både ägg och sill, skinka och brunkål och allt som hör till, säger Ingrid Simonsson från Kyrkoköpinge som precis börjat fylla sin kundvagn bland hyllorna på City Gross.

På julafton kommer hela släkten och då tänker hon servera lutfisk.

Annons

– Och torsk, för alla äter inte lutfisk. Sen blir det gröt efteråt, säger hon och fortsätter bocka av varor på sin inköpslista.

Mitt i butiken har Roger Kristiansson och Sigge Kronström fullt sjå. En stor pall med pepparkakor och ett antal kartonger med choklad ska flyttas.

– Vi hjälper en kollega på City Gross i Lund som hade för lite pepparkakor. Det hade vi gott om. Vi var väl mer optimistiska inför jul, säger Roger Kristiansson som är butikschef i Trelleborg.

Han trivs med sitt jobb såhär innan jul trots att gårdagen räknas som en av årets mest hektiska dagar i livsmedelsbutikerna.

– Det är en jätterolig tid. Alla kunderna är positiva och vi som jobbar med detta ser fram emot julen, säger han.

För att hinna med allting har han tagit in extrapersonal och räknar med att ha ett 50-tal anställda i butiken under de mest hektiska dagarna.

På Stortorget är det lite lugnare, men de båda fiskvagnarna har trots allt en strid ström av kunder. Rolf Nilsson säljer både sill, ål, lutfisk och torsk till kunderna. I utbudet finns också ett par karpar.

– Det går lite nu inför jul till dem som kommer från Polen. Men de får beställa innan, säger han.

Ålen har varit omstridd under senare år och Rolf Nilsson håller gärna ett försvarstal för varför han tycker att det är okej att äta ål trots att beståndet minskat så kraftigt.

– Det som fiskas nu är bara 20 procent mot vad det var för några år sedan, säger han.

Annons

På Möllers livs är det julskinkor som säljs mest men inte de sockersaltade färdigförpackade.

– Många vill ha gammaldags julskinka med ben så som man fick den förr. Det har kommit mer och mer, säger Davor Dogo.

Själv är han katolik och äter av tradition inget kött på julafton.

– Vi äter stora vita bönor som är kokta och något pajliknande. Fisk går också bra, säger han och förklarar att köttbullar och skinka plockas fram först på juldagen.

Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons