Maten först ut att privatiseras
Vård- och omsorgsnämnden beslutade sig i onsdags för vilken leverantör som i framtiden ska sköta matdistributionen i kommunen. Vem det är och vad verksamheten kommer att kosta är ännu inte offentligt men enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande Per Grönlund (spi) blir det en rejäl besparing.
- Vi sparar grovt räknat 50 procent av kostnaderna, säger Per Grönlund.
Matdistributionen omfattar i dag drygt 400 portioner dagligen. Maten tillagas i köken på Akka, Gröningen, Smygehem, Alstadshemmet och Åldermannen och körs varje dag ut till kunderna av hemtjänsten. Hanteringen kostar 11-15 miljoner kronor per år.
Det nya systemet kommer att införas successivt under våren och innebär att den nya leverantören lagar och kör ut all maten en gång i veckan. Kunderna väljer från en meny veckan innan och enligt Per Grönlund kommer utbudet av maträtter att breddas.
- Det kommer att finnas minst sex olika rätter per dag och dessutom möjlighet att beställa desserter, säger han.
Hur förändringen påverkar dagens personalstyrka är oklart. På Akka försvinner mer än hälften av det totala antalet portioner man tillagar men trots det tror Hildegun Vollert, verksamhetschef på socialförvaltningen, inte på några större konsekvenser. Miljöförvaltningen utreder just nu om kommunens kök uppfyller de nya krav som ställs i livsmedelslagen.
- Läser man lagen kan man konstatera att många av de ställen där vi lagar mat i dag inte når upp till de kraven, säger Hildegun Vollert.
Det kan i stället bli så att tillagningen helt koncentreras till de stora köken och då behövs personalen där. Per Grönlund menar att resurserna ska stanna kvar i verksamheten.
- Vi behöver ökade resurser inom hemtjänsten, säger han.
Magnus Aspegren
0410-545 31
magnus. aspegren@trelleborgsallehanda.se