Annons

Matematik på vingliga styltor

Glöm tysta lektionssalar och tråkiga läroböcker. Här handlar sommarskolan om användbar matematik från verkligheten.
Trelleborg • Publicerad 3 augusti 2006
Det är inte lätta att hålla balansen när man står stilla på styltor. Johan Hager från Köpingeskolan gjorde sitt yttersta för en bra tid.Foto: 
Maria Fors pratar matte med Linda Lindström och Ida Lindström från Vannhögskolan och Emelie Bornecrantz från Liljeborgsskolan.Foto: 

Tycker du matte är klurigt? Tycker du matte är dödstråkigt? Har du missat en bit av matten i skolan? Dessa tre frågor ställde matte- och NO-läraren Maria Fors till Trelleborgs högstadieelever i våras. De som svarade ja på någon av frågorna uppmuntrades att komma på sommarens frivilliga matteskola som nu är i full gång.

Hela 63 stycken elever ur årskurs sju och årskurs åtta anmälde sitt intresse så det blev två grupper uppdelade på två veckor i stället för en.

Annons

– Det är större uppslutning än vi väntade oss. Och jag är jätteglad för det betyder att elever redan i årskurs sju börjar fundera över hur det egentligen går för dem i skolan, säger Maria Fors.

Tidigare har det bara funnits sommarmatte för elever som gått ur nian. Men det har inte Maria Fors varit intresserad av att ha hand om.

– Jag tycker att det är fel att ta tag i dem så sent när de redan gått ur högstadiet. Men nu när det gällde sjuor och åttor var jag genast med på tåget, säger hon. De fem kursdagarna är indelade i fem olika praktiska teman. En dag jobbar eleverna med matte i affären, en dag planerar de framtida lägenheter, en dag är det bakning och en dag pratar de om att vara på resa.

De räknar exempelvis på vad det skulle kosta att lägga klinkers, hur man räknar om enheter i recept och hur man räknar om utländsk valuta.

Just i dag är det idrott som gäller, så ungdomarna är i full gång med att hoppa längdhopp, gå på styltor och stöta kula.

– Tanken är att allt ska vara praktiskt. Detta är matematik man stöter på varje dag i sin vardag. Som när det är 20 procent rea i klädaffären eller när man ska omvandla ett recept från fyra portioner till tio, säger Maria Fors. I dag får eleverna anteckna sina resultat i idrottsgrenarna i sina mattehäften och sedan ska de bland annat räkna statistik med dem. Thomas Kardos som gått ur sjuan på Vannhögskolan gillar idrottstemat bäst.

– Det är kul med helt praktiska uppgifter, jag lär mig lättare så, säger han.

Också Linda Lindström som gått ur åttan på Vannhögskolan är nöjd med sommarmatten.

– Jag hade lite svårt för matte innan, men nu känns det faktiskt bättre och lättare, säger hon.

Sommarkursen samlar elever från hela kommunen och förutom matematiken är det också en rolig social sammankomst. Eleverna lagar till exempel mat till sig själva varje dag.

Annons

– Det är kul att träffa nya folk, säger Sandra Terkildsen som gått ur åttan på Köpingeskolan.

– Jag har inte så svårt för matte utan tycker det är kul, och jag hade inget bättre för mig att göra i sommar, så jag kunde lika gärna vara med här, säger hon.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons