Matavgift höjs efter tio år

Senast avgiften för mat i särskilt boende höjdes var år 2002. Nu väntas en rejäl höjning för dem som bor på kommunens äldreboenden.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2013
Foto: Matthew Mead

I dag kostar maten på kommunens äldreboenden den enskilde 2 550 kronor i månaden. Nästa år kan avgiften höjas med 150 kronor och år 2015 med ytterligare 150 kronor. Därefter ska höjningarna följa index.

– Grunden är att avgiften inte är höjd på tio år. Den skulle ha indexreglerats men det har inte blivit av. Man kan kalla det för slarv ända från början. Vi har diskuterat det men aldrig genomfört det, säger Marianne Ohrlander (M), ordförande i socialnämnden.

Skulle en indexuppräkning, med hänsyn tagen till inflationen, ha gjorts sedan år 2002 så skulle matavgiften i dag ligga på 2 950 kronor per månad. Socialnämnden ansåg att det skulle ha blivit en alltför kraftig höjning om man redan från nästa år ändrade avgiften med 400 kronor. Därför beslutade man att föreslå att den ökas med 300 kronor fördelat på två år.

Höjningen påverkar även avgiften för mat vid kommunens korttids- och växelvårdsenhet. Där föreslås avgiften höjas från 85 till 95 kronor per dygn.

Förslaget om en avgiftshöjning för maten på äldreboenden ska lämnas vidare för beslut i kommunfullmäktige.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.