Mat och klimat i fokus på öppet hus

På gårdsplanen var det ekologisk wok och klimatsmarta fordon. Inne i det gamla magasinet bredvid Skyttsgården bjöds det på miljömusik och kompost för äppelskruttar.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2012
"Ren el kan aldrig vara helt fel", sjöng Djungelbandet under biogascentrets öppna hus.
"Ren el kan aldrig vara helt fel", sjöng Djungelbandet under biogascentrets öppna hus.Foto: 

När Biogas Centre of Excellence på Östergatan hade öppet hus på lördagen stod miljön i fokus på alla sätt. Man kunde inte gå en meter utan att bli påmind om att man ska vara rädd om jorden som vi bara fått till låns.

Trion Djungelbandet roade publiken med budskap som "ren el kan aldrig vara helt fel", "ge inte opp, för grodan finns det hopp" och "vi måste sortera mera av det vi kastar bort".

Den ekologiska woken tillagades av "ekokocken" Erik Måneld från Växjö.

– Den är ekologisk eftersom jag bara använder lokala ekologiska råvaror. Förutom citronerna, det erkänner jag, sa Erik Måneld samtidigt som han fräste ihop en blandning av bland annat lök, morötter, citron och kål.

När TA tittade in strax innan lunch var väl inte rusningen total, men ett tjugotal personer var i alla fall på plats. Bland andra Arne och Maja Carlsson från Gislövs läge.

– Vi tycker det är intressant. Vi läste om anläggningen i tidningen och ville se den, sa Arne Carlsson som berättade att paret har ett stort intresse för miljöfrågor. De är bland annat delägare i ett vindkraftverk.

– Och så tar vi hand om vårt avfall och kör iväg det till återvinningen. Vi har en egen kompost också, sa Arne Carlsson.

Paret tycker att de biogasanläggningar som finns eller är på väg i kommunen är ett bra sätt att ta vara på miljön.

– Vi har mycket tång där vi bor, och det är bra att man gör något vettigt av det istället för att det bara ska ligga och lukta, sa Maja Carlsson.

Madeleine Gripsten
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.