Annons

Masten måste tas bort före maj

Telemasten i Simremarken måste vara borta 30 april. Annars hotas mastägaren 3GIS av vite på en halv miljon kronor.
Trelleborg • Publicerad 20 december 2013
Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Samhällsbyggnadsnämnden hotar med vite på en halv miljon kronor om inte masten i Simremarken tas bort före maj. Foto: Tomas Nyberg
Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Samhällsbyggnadsnämnden hotar med vite på en halv miljon kronor om inte masten i Simremarken tas bort före maj. Foto: Tomas NybergFoto: Tomas Nyberg

Det beslutade samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborg på sitt sammanträde i onsdags.

- Det har tagit lång tid, men nu är vi framme vid ett beslut om att masten ska bort, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Redan på våren 2011 begärde nämnden in en plan för hur företaget tänkte avveckla masten. Men någon avvecklingsplan har inte kommit in.

I stället har 3GIS begärt nytt bygglov för samma mast. Den ansökan sade emellertid nämnden blankt nej till, vilket dock företaget genom sitt ombud överklagat till länsstyrelsen.

Det hela började för tiotalet år sedan när dåvarande byggnadsnämnden i Trelleborg sade nej till masten, men fick ge sig efter att företaget 3GIS överklagat och fått rätt. När grannarna fick se masten stå där överklagade de – och fick i sin tur rätt.

Företaget 3GIS överklagade dock vidare, hela vägen upp till Regeringsrätten, som 2009 slutgiltigt sade nej till masten genom att inte bevilja prövningstillstånd. Sedan dess har masten alltså inte haft bygglov.

- Vi har tittat på en del tidigare rättsfall och kommit fram till att detta är skälig tid och ett skäligt belopp i vite, säger Patrik Holmberg.

Samhällsbyggnadsnämnden menar att det är ett stort samhällsintresse att masten tas bort, eftersom den har så stor inverkan på omgivningen.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons