Annons

Mästaren och lärlingen möttes i duett

Carry Perssons årliga konsert i Trelleborg är inget opera-vännerna missar. Den här gången fick publiken dessutom se operaproffset sjunga duett med en lokal talang.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2006
Med sitt hjärtliga, proffsiga sätt fick operastjärnan Carry Persson sin elev Joachim Bäckström att slappna av under soundchecken när de gick igenom duetten ur Bizets Pärlfiskarna som de båda framförde tillsammans under torsdagens konsert i St Nicolai kyrka. BILD: MÅRTEN SVEMARK
Med sitt hjärtliga, proffsiga sätt fick operastjärnan Carry Persson sin elev Joachim Bäckström att slappna av under soundchecken när de gick igenom duetten ur Bizets Pärlfiskarna som de båda framförde tillsammans under torsdagens konsert i St Nicolai kyrka. BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

Klockan är inte ens sex, en timme före konsertens inledning, och de första gästerna har redan bänkat sig för att inte bli utan plats.

– Det är alltid fullsatt. Kul att folk är trogna våra konserter, ler Carry Perssonmedan han vilar ut en stund mellan soundcheck och konsert. Barytonstjärnan, som övriga året är bosatt i Schweiz och frilansar runt om i världen, har bara tio dagars avkoppling i sitt sommarhus i Beddingestrand. Ändå tar han och hustrun Petra Pietschmann sig tid till att årligen ge en konsert i St Nicolais kyrka.

Annons

Tillsammans med organisten Per Frendahl sätter de ihop det populära programmet.

– Det är inte helt lätt. Man vill ju förnya sig utan att plocka bort alltför många klassiker. Till Havs är en sådan låt. Den måste vara med om inte publiken ska bli besviken.

I år hade Carry Persson bland annat bestämt sig för "lite engelskt, lite svenskt, lite italienskt" . Och så en lokal överraskning i form av en duett med tenortalangen och trelleborgssonen Joachim Bäckström, som vid 32 års ålder bestämt sig för att satsa på opera. Delvis tack vare Carry Persson.

– Hans mamma gav mig en cd med honom då han sjöng med Svaneholm Singers för några år sedan och bad mig lyssna och säga om han hade talang. Jag svarade att det var omöjligt och att jag måste träffa honom i stället.

Det ledde till att Carry Persson coachat Joachim Bäckström under en tid och fått honom att inse att han har talang som går att utveckla.

– Jag är en elak sånglärare. Man ska inte bara ha sångröst, även flit är viktigt. Vårt yrke är tufft mentalt. Därför är det härligt att träffa en intelligent sångare som Joachim som inte bara tror att han kan sjunga utan vill lära sig hur man gör.

Joachim Bäckström, som själv var lite nervös inför debuten tillsammans med mästaren, hyser stor respekt för Carry Persson.

– Han har mycket att lära mig ch jag hoppas att vi får samarbeta mer, även om jag nu får andra pedagoger när jag börjar studera opera i Köpenhamn.

För Carry Perssons del väntar en hektisk höst hemma i Schweiz. En DVD medWagner, Heroic Songs , ska spelas in.

Och för Trelleborgs del väntar ett annat projekt som han länge velat genomföra.

Annons

– Vi är tillbaka för en julkonsert den 28 december. Då ska jag försöka få ihop en hyllning till Birgit Nilsson. Hon var drottningen, the Queen. Ingen kan mäta sig med henne.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons