Mast vid Granhyddanöverklagas

Lennart Frigård på Granhyddans camping överklagar bygglovet för en 3G-mast alldeles norr om campingen.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2005
Här vid Granhyddan är det tänkt att den nya masten ska resa sig. Bild: Claes Nyberg
Här vid Granhyddan är det tänkt att den nya masten ska resa sig. Bild: Claes NybergFoto: 

Det handlar om betydande ekonomiska värden för Granhyddans camping, menar Lennart Frigård.

"Redan nu har campinggäster avbokat fasta platser" skriver han i sitt överklagande.

Det handlar om en 48 meter hög 3G-mast med tillhörande teknikbod som 3GIS fått bygglov för, cirka tio meter norr om tomtgränsen mot Granhyddans camping.

I sitt överklagande yrkar Lennart Frigård att länsstyrelsen dels ska upphäva bygglovet, dels sätta omedelbart stopp för byggandet i Beddingestrand genom inhibition.

Han begär också att det ska hållas muntlig förhandling och syn på platsen i Beddingestrand.

Lennart Frigård för fram en rad argument mot bygglovet för masten, som ligger på golfbanans tomt.

Han menar att beslutsunderlaget är bristfälligt och påpekar att campingtomter med åretruntboende och stugor är belägna endast 9,5 meter från masten.

"Masten kommer på ett okänsligt sätt att dominera landskapsbilden" skriver han.

Han menar också att placeringen av masten kan locka ungdomar att skjuta golfbollar mot den från det närbelägna övningsfältet, bollar som riskerar att komma in på campingen i stället.

Enligt överklagandet är masten placerad i sandig mark i skogsmiljö. Lennart Frigård anser att det finns en risk för att masten vid en storm kan falla in på campingen. Han ifrågasätter även att vinande ljud och andra olägenheter inte kommenterats av byggnadsnämnden.

I överklagandet påpekar han också att det saknas utredning om mastens påverkan på boendemiljön och landskapsbilden, om inverkan på kulturvärden och andra eventuella olägenheter av masten. Ytterligare argument mot mastens placering är att bolaget, enligt Lennart Frigård, inte visat att masten lokaliserats till den plats där den gör minst intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö. Han anser också att byggnadsnämnden inte tillräckligt utrett saken innan man gett bygglov för masten.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

BEDDINGESTRAND
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.