Annons

Massvaccinationen startar på måndag

På måndag startar det - vaccineringen mot svininfluensan. Först ut blir vårdpersonal och de yngsta barnen.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2009
Foto: 
Ingegerd Eiman, avdelningsföreståndare, Margareta Eliasson, verksamhetschef och Linda Mohlin, undersköterska, extraanställd för vaccinationerna förbereder inför en stressig period för vårdcentralen i Anderslöv.
Ingegerd Eiman, avdelningsföreståndare, Margareta Eliasson, verksamhetschef och Linda Mohlin, undersköterska, extraanställd för vaccinationerna förbereder inför en stressig period för vårdcentralen i Anderslöv.Foto: 

TRELLEBORG/ANDERSLÖV. Sammanlagt förbereds för att 30 000 personer i Trelleborg och Anderslöv, om de vill, ska få varsin spruta i höst.

Men vaccineringen är varken gratis eller smärtfri för vården. På Anderslövs vårdcentral till exempel räknar de med att tvingas skära ned den planerade mottagningen med 20 procent. Och på Centrumkliniken och Fagerängen anställer de tillsammans tillfälligt 10 sjusköterskor som ska hjälpa till med vaccineringen under hösten. Arbetet kommer att pågå från och med nästa vecka fram till februari nästa år.

Annons

– Vi får dra in lite på specialistmottagningarna som diabetes, demens, astma och kol, berättar Margareta Eliasson, verksamhetschef i Anderslöv.

– Någonstans måste man dra. Och det är inte helt självklart att människor tänker på att det kan bli svårare att beställa tid hos doktorn.

I Anderslöv kommer den tillfälliga vaccinationskliniken att ligga på Rosenhagen där två extrainsatta sjuksköterskor kommer att arbeta. Centrumkliniken och Fagerängen kommer att ta emot på Forum. Deras extrapersonal beräknas vara tillräcklig för att inte störa den ordinarie verksamheten. Men några extrainsatta läkare blir det inte trots att en läkare måste närvara vid samtliga vaccinationer.

– Men vi tror inte att det kommer påverka så mycket. Vi kommer att ha full mottagning ändå så att säga, säger Anna Krämer på Fagerängens vårdcentral.

Som regel kommer det inte vara möjligt att boka tid. Men alla kommer att få en kallelse med information om var man ska vaccinera sig. Den som missar sin vecka ska ha möjlighet att komma i efterhand. Cecilia Falkenblad, verksamhetschef på Centrumkliniken ser fram emot att äntligen få komma igång.

Vad ska man tänka på inför vaccineringen?

- Att man ska ta med legitimation och gärna ha på sig något kortärmat. Och om man har någon sjukdom ska man kolla med sin läkare innan.

Kan jag gå till vilken vårdcentral jag vill?

– Nej, bara till den där man är listad.

Johan Silfversten Bergman
Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons