Annons

Massprotester mot avgift

Trelleborgs kommuns planer på att höja anslutningsavgifterna för vatten och avlopp väcker fortsatt starka reaktioner bland folk på landsbygden. I området kring Stora Beddinge och Tullstorp har 130 personer skrivit under ett protestbrev.
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2008
Berit Möllebäck och Ingrid Sjöstedt tycker att de föreslagna va-avgifterna är oskäliga och orättvisa. De har samlat in 130 namn mot de aviserade höjningarna. Bild: Malin Palm
Berit Möllebäck och Ingrid Sjöstedt tycker att de föreslagna va-avgifterna är oskäliga och orättvisa. De har samlat in 130 namn mot de aviserade höjningarna. Bild: Malin PalmFoto: 

- Det är bra att kommunen vill ansluta så många hushåll, men avgiftshöjningen är helt oskälig, säger Ingrid Sjöstedt, sommarboende i Stora Beddinge.

Hon har tillsammans med Berit Möllebäck, som är åretruntboende, samlat in namnlistorna som i veckan lämnas till kommunen.

Annons

- Vi som bor här känner oss diskriminerade. Varför ska vi betala mer än de som bor i stan? Kommunallagen säger att man ska behandla alla lika, säger Ingrid Sjöstedt.

För fyra år sedan fick fastighetsägare utan kommunalt avlopp en förfrågan från kommunen ifall de var intresserade av att ansluta sig till det kommunala va-nätet. Bifogat brevet fanns de aktuella avgifterna.

De flesta av fastighetsägarna i Stora Beddinge och Tullstorp som inte har kommunalt va nappade på förfrågan och antog att priset skulle vara detsamma när väl avloppsnätet blev utbyggt.

Därför fick de en smärre chock när tekniska nämnden i maj i år föreslog kraftigt höjda taxor, särskilt på landsbygden, där det blir 60 procent dyrare att ansluta sig efter 2009. För den som ansluter sig till vatten- och avloppsnätet blir kostnaden 95 000 kronor exklusive moms, vilket är 35 000 kronor mer än i dag och 17 000 dyrare än i stan.

- Risken är att folk inte har råd och tvingas flytta härifrån, säger Ingrid Sjöstedt som skickar iväg en hälsning till kommunalrådet Ulf Bingsgård (m).

- När han pratade om FRA-lagen i tv så sa han att man ska lyssna på invånarna. Det är dags att börja göra det nu.

Den kopplingen köper inte kommunalrådet.

- Visst ska man lyssna på kommuninvånarna. Men det finns många olika intressen att ta hänsyn till och vi politiker måste göra det som är bäst för alla. Om vi inte tar ut högre avgifter av fastighetsägarna måste pengarna tas någon annanstans ifrån, säger han.

Kommunens tekniske chef, Martin Nilsson, är inne på samma linje.

- Någon måste betala utbyggnaden och eftersom det är dyrare att ansluta fastigheter på landsbygden tycker vi det är rättvisare att de får betala mer, säger Martin Nilsson.

Ärendet ska behandlas av kommunstyrelsen i september och slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons