Massivt stöd för nekat bygglov av master

Sedan beslutet att inte tillåta bygget av fem teknikbodar för 3G-telefoni i Trelleborgs kommun har telefonerna gått varma på stadsbyggnadskontoret. Fax och mail har rasat in.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2003

Bara på fredagen kom ytterligare tio negativa yttrande över bygglovsansökningar för master. Mail och fax har också kommit i stora mängder. - Drivor av folk har hört av sig från i stort sett hela landet, säger byggnadsnämndens ordförande Kjell Nilsson om reaktionerna på beslutet att inte bevilja bygglov för teknikbodar till 3G-master. Alla har varit oerhört positiva över att vi satt ner foten. Både Kjell Nilsson och stadsbyggnadschef Stefan Ferm efterlyser undersökningar som svarar på frågan om riskerna för långsiktig exponering för magnetfält och strålning. De nöjer sig inte med försäkringar om att det inte finns belägg för att det skulle finnas några risker. - Vi har fått mer information från myndigheter och operatörerna har skickat fler papper som säger att det inte är farligt, säger Kjell Nilsson. Men vi vill ha den här informationen från staten eller länstyrelsen. Uppåt landet har man haft mer riktiga samråd med operatörer, myndigheter och forskare. Operatörer har också vänt sig till stadsbyggnadskontoret och velat ha ut beslutets formuleringar. Det kan de inte få förrän protokollet är justerat. Sätter ner foten - De flesta tycker också att det är positivt att en nämnd i en liten kommun som Trelleborg sätter ner foten och förklarar att vi är inte nöjda, säger Kjell Nilsson. Detta är ett så stort beslut så vi får inte komma snett. Vi får inte bygga på riskerna för folk ytterligare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.