Annons

Massiv övning började i hamnen

Ett 192 meter långt fartyg lade under torsdagen till i Trelleborgs hamn. Ur den körde cirka 300 militärfordon ut på några timmar. P 7:s sista stora övning för värnpliktiga har börjat.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2010
Foto: 
Joel Bylund, eller ”The king” som han själv kallar sig, körde ett av stridsfordonen.Foto: 
Jonas Jommar, informationsofficer på P7, har en stressig dag i hamnen.Foto: 
Ett skepp kom lastat... men 300 militärfordon. Alla ska ingå i en stor övning där 4 200 personer från förband över hela Sverige ingår. Men allt började i Trelleborgs hamn.Foto: 

Trelleborgs hamn tog emot ovanliga gäster igår. 70 militärer befann sig på plats med smittsam entusiasm. I hamnen tog de emot det enorma fartyget M/S Transpulp, 192 meter lång. Hon var packad med militärfondon.

– Detta är ett hantverk. Vem som helst kan inte göra detta, säger Thomas Antonsson, förbundstransportledare på P 7 och pekar på den uppklistrade planen över hur lasten är fördelad i utrymmet.

Annons

Lasten består av 300 fordon: stridsvagnar, stridsfordon, lastbilar, fältarbetsmaskiner, bandvagnar och personbilar. De kommer från Boden och Umeå och ska ingå i en massiv militärövning där förband över hela Sverige deltar. Det är det sista av en lång rad övningar som genomförs under våren och är ett slutprov för den sista kullen innan allmänna värnplikten avskaffas. 4 200 personer kommer att delta på olika platser i Skåne, Revingehed, Kristianstad, Ystad med flera.

Men först måste man alltså få alla fordon på plats. Och det är där Trelleborgs hamn kommer in i bilden.

– Det är inte så vanligt att vi leder dessa transporter till Trelleborg. Ystad hamn är vanligare. Men allt handlar om priset, säger Thomas Antonsson.

Alexander Pettersson, movconplutonchef, betraktar när stridsvagnar och bandvagnar rullades ut i rasande fart. Han ansvarar för avlastningen och är nöjd med vad han ser.

– Det går väldigt smidigt, säger han.

– Under fredagen kommer ytterligare ett fartyg med ännu fler, säger Jonas Jommar, informationsofficer på P 7.

Fordonen körs bort till ett stort fält i hamnen. På måndag hämtas alla för att transporteras ut till de olika övningsplatserna. Då börjar övningarna och pågår i tio dagar. Efter en paus under Kristi himmelfärdshelgen fortsätter man i ytterligare tio dagar till.

Daniel Persson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons