Mässa ska få folk till skolbänken

På onsdagens utbildningsmässa i Trelleborg serverades det ett smörgåsbord av alla tänkbara utbildningar.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2008
Arne Gunnarsson stod bakom ett av många bord och informerade om olika yrkeskurser till Helena Jarl och hennes vännina Elin Cervin.
Arne Gunnarsson stod bakom ett av många bord och informerade om olika yrkeskurser till Helena Jarl och hennes vännina Elin Cervin.Foto: 

En som hittade en utbildning som verkade intressant var Sawitri Rvangdet.

-Jag har tidigare sytt damkläder och textilverkstaden i Malmö verkar bra. Där kan jag vidareutveckla mig, så den tänker jag söka, säger hon.

På mässan som var förlagd i Arbete och Försörjnings långsmala lokaler stod representanter från Folkhögskolor och yrkeshögskolor och informerade om de många olika utbildningsmöjligheterna.

Likt försäljare med yvigt munväder försökte de övertyga besökarna om varför just deras skolor var bra att söka sig till. Arne Gunnarsson utbildningsledare på Helsingborgs yrkeshögskola informerade om deras teknik- och vårdutbildningar som har KY märkning.

- Fördelen med Kvalificerad Yrkesutbildning är att de är anpassade till arbetsmarknaden där också en tredjedel av studietiden är förlagd. När eleverna är klara med skolan har de redan arbetslivserfarenhet. Nio av tio studenter får arbete efter utbildningen,säger han.

Helena Jarl som tidigare läst handel och distribution på gymnasiet men som numera är arbetslös har redan bestämt sig.

- Jag vill bli kriminalvårdare och det finns en utbildning i Malmö som jag kommer att söka, säger hon.

Initiativet till mässan togs efter att Arbete och Försörjning gjort en utredning av utbildningsnivån på de som söker stöd hos dem.

- Den är relativt låg och därför ser vi detta som ett viktigt steg mot att höja kunskapsnivån i hela Trelleborgs kommun, säger enhetschef Sarka Löfman.

Matso Pamucina
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.