Annons

Måsinferno på Flaningen

Så var det dags igen. Måsinferno på Flaningen. Skrattmåsarna gör skäl för sitt namn i den konstgjorda sjön som blir alltmer tätbefolkad.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2002
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG Sedan kommunen pumpade in vatten på den sumpiga ängen 1992 har måskolonin vuxit drastiskt från omkring 20 häckande par till nära 300 par förra året. Det är inte alla som uppskattar det intensiva fågellivet. Förra våren fick en granne till fåglarna nog och anmälde måsarna som ett störande inslag i boendemiljön. Miljönämnden gjorde då en bullermätning som visade att måsarnas ljudliga samvaro låg på runt 54 decibel. Detta överskrider dock inte riktvärdena för trafikbuller utmed nybyggda hus, och nämnden fann ingen anledning att ingripa. Dessutom är kolonin av nationellt intresse: "Skrattmåskolonin är den enda av betydelse i sydvästra Skåne och därför viktig att bevara", konstaterade miljönämnden i sitt beslut. - Visst skränas det där ute, men det är ju under begränsad tid, koncentrerat till maj och juni månad då fåglarna häckar, säger Lars Robert Göranson, tillförordnad miljöchef i Trelleborg. Någon ny anmälan har man inte fått in, men kommunens beslut förra sommaren överklagades och ärendet ligger nu hos länsstyrelsen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons