Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Vikarier sökes som vill bli förälskade i en redaktion

En av årets favorituppgifter har just inletts: att hitta sommarvikarier till Sveriges sydligaste – och trevligaste – tidningsredaktion. Som vikarie möter man mängder av härliga människor. Dessa möten blir till artiklar och reportage men också till nyttiga erfarenheter.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 22 januari 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Just nu går mina tankar till sommaren. Det är inte vintermörker och stormvindar som får mig att drömma mig bort, utan en av de roligaste arbetsuppgifterna: att rekrytera sommarvikarier till redaktionen.

Annonsen har legat ute i två veckor och varje dag kommer det åtminstone en ansökan. Och det är alltid lika roligt att öppna dessa och presenteras för en person som jag (oftast) inte har stött på tidigare.

Annons

Inte sällan är det människor som studerar på en journalistutbildning som vill skaffa sig nyttiga erfarenheter eller personer som arbetat i andra mediehus och som vill testa något nytt. Ibland har vi haft etablerade journalister som sedan några år lämnat yrket men som längtar tillbaka.

Själv började jag här en gång som just sommarvikarie under min journalistutbildning – och jag blev direkt närmast förälskad. Faktiskt redan på intervjun kände jag att TA var rätt plats för en sommar (som sedan blev så mycket mer).

Det är därför annonsen inleds med ”Jobba på Sveriges sydligaste – och trevligaste – tidningsredaktion i sommar”. TA är en fantastisk miljö, inte bara för oss fast anställda.

Trelleborg är också en lagom stor kommun som är greppbar även om man som vikarie kanske bara arbetar här sju, åtta veckor.

Det är förresten inte bara jag som inlett TA-karriären som just sommarvikarie. Vår familj- och insändarredaktör Nilla Olsson gjorde detsamma och vårt senaste tillskott, Julia Ericsson, som i höstas anställdes som kommersiell redaktör, lärde vi känna som sommarvikarie 2020.

Finns det inte plats hos oss går det att använda sommarvikariatet som en språngbräda till andra ställen. Aftonbladet, Expressen, TV4, SVT, Tidningarnas Telegrambyrå, Sveriges Radio, Sydsvenskan, Göteborgs-Posten – samtliga har fast anställda som en gång i tiden har rapporterat från Skåre, Beddingestrand, Klagstorp eller Vångavallen.

Och det är inte bara TA som utgör en fantastisk miljö för en vikarie. Hela Söderslätt är betagande i sig, men framför allt möter vikarien mängder av härliga människor. Dessa möten blir till artiklar och reportage men också till nyttiga erfarenheter, inte sällan även fina minnen för livet.

Aktuellt

Veckans

Genomslag

Wow! The Recruitz gick, som det av någon anledning heter, rakt igenom tv-rutan i Talang förra fredagen. Hade jag haft en ”golden buzzer” skulle jag ha använt den.

Utmaning

Det går knappt en dag utan att jag får ett meddelande av typen ”dottern sjuk, vabbar i dag – hör av mig om morgondagen” eller ”känner mig lite krasslig, men kan jobba – hemifrån så klart”.

Pandemin ställer till det även för oss. En del av redaktionen får arbeta hemifrån, men vi måste ha människor på plats så att vi kan rycka ut på nyhetshändelser som i tisdags när Viktor Björklund ingrep vid en stöld på Algatan.

Samtidigt som även vi har våra utmaningar är jag så tacksam över att arbeta med ansvarsfulla människor och att vi så här långt (peppar, peppar…) klarat oss ifrån smittspridning på arbetsplatsen, även om vi haft personal som fått covid-19.

Samtal

Pappa, 86, ringde från radhuset i Göteborg och undrade varför jag inte hade synts i Rapportsändningen i onsdags. ”Det var bara Trelleborgs Allehanda i bild, inte du.” Jag svarade att det är bättre att tidningen syns på bästa sändningstid än att jag gör det – ”Och du vet ju dessutom hur jag ser ut, eller hur?”

Annons
Annons
Annons
Annons