Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Varsågod alla unga vuxna, nu får ni läsa TA gratis inför valet

I Sverige har vi fria val. Bäst är om den som röstar har kunskap och den får man genom att läsa på. Därför ger vi alla mellan 16 och 25 år möjlighet att läsa TA gratis.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 2 april 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Politik. Bara ordet får många att vända sig bort, vända blad eller till och med vända sin ända till.

I stort sett dagligen skriver vi om politik men det kanske du inte tänker på. För vår uppgift är att göra politiken begriplig, så att du som läser ska kunna se sammanhang och fatta egna beslut baserade på fakta.

Annons

En fungerande demokrati är beroende av en fri press som granskar makthavarna. Den är också beroende av att det finns fria val. Men nog så viktigt är att den som går och röstar är påläst.

Varje gång vid större fotbollsmästerskap har vi på tidningen ett internt tips. Vi ska helt enkelt gissa vilka som vinner de olika matcherna i gruppspelet och sedan ta ut vilka som tar sig vidare och slutligen även vilka som står i final och vem som vinner. Oftast, inte alltid, är det de mest pålästa som tar hem potten.

Vi har en kollega som envisas med att kasta tärning vilket brukar sluta i en plats i botten.

Överfört till något betydligt viktigare som ett demokratiskt val innebär det att den som inte är påläst mer eller mindre kastar tärning om vilket parti som ska få ens röst. Man kanske röstar som sin bror, sin mamma eller sin kompis. Det är inget fel i det, men med det fria valsystem vi har följer också ett ansvar.

Du behöver veta något om de olika politiska alternativ som finns och den här tidningen är en källa till kunskap. Våra reportrar är vana berättare, fenor på att vara källkritiska och på att granska makthavare. Och om det är något som du vill få förklarat för dig, tveka inte på att höra av dig till oss.

Jag är övertygad om att de flesta unga människor vill påverka sin vardag. De kan följa rikspolitiken via tv och radio, men de flesta saker som påverkar dem i det dagliga styrs av den lokala politiken. Och den följer man bäst genom lokaltidningen.

Därför är jag stolt över att vi från om med i dag erbjuder alla unga väljare att ta del av TA gratis hela vägen fram till höstens val. Läsare som är mellan 16 och 25 år kan registrera ett digitalt bas-abonnemang utan kostnad eller bindningstid.

Det är vårt bidrag till en bättre fungerande demokrati.

Att alla unga väljare ges en bättre möjlighet att ta sitt demokratiska ansvar genom att läsa på och att hålla sig informerade är värdefullt. Oavsett vilket parti det står på valsedeln är ett val baserat på fakta och kunskap bättre än att kasta tärning.

Valet är ditt. Valet är fritt. Så även kunskapen.

Aktuellt

Veckans

Skämt

Får man verkligen skämta i kristider? Javisst får man det. Humor blir ofta den ventil som många människor behöver mitt i sorg och bedrövelse.

Därför var det självklart för oss på TA att inte avstå från ett aprilskämt i år heller. Nej, det finns inga planer – inga kända åtminstone – på att göra om en färja till ett fängelse som vi skrev om på trelleborgsallehanda.se igår.

Min favorit av våra egna aprilskämt är när jag 2004 fick dåvarande TFF-spelaren Jens Sloth att ta på sig en kortärmad våtdräkt som jag lånat av en kompis. Artikeln ifråga handlade om hur laget skulle gynnas av att slippa bli dragna i tröjan. Skämtet var kanske ingen höjdare, men att Jens Sloth ställde upp och drog på sig den gamla våtdräkten imponerade.

Nostalgitripp

Den fick jag när jag tittade på de gamla bilderna från Systembolaget, från tiden när det inte var självbetjäning. Att titta i katalogen över alla drycker, se på buteljerna i montrarna och med kölappen i hand invänta sin tur. Men inte på lördagarna för då var det stängt – åtminstone under mina uppväxtår och som ung vuxen. 2001, efter nästan 20 år av lördagsstängt, gick det att handla på helgen igen.

Trista nyhet

Sven Melander, journalist och skådespelare men kanske framför allt tv-profil, gick bort i cancer i veckan. Första minnet jag har av Sven är hans roll som Berra i Sällskapsresan. Jag var 11 år och skrattade så att tårarna rann. Efter det var han en trygg följeslagare i tv-program som Nöjesmaskinen och Nöjesmassakern. Lyssna gärna på Lars Thulins intervju med Sven Melander från 2014 som finns på trelleborgsallehanda.se.

Annons
Annons
Annons
Annons