GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Falkenby: Våra nyheter är inte våra åsikter – vi arbetar med journalistik

Under mina 21 år på TA har vi haft två fall av kampanjjournalistik: ”Bygg ut E 6 nu” och ”Tro på Trelleborg”. Men att vi skriver vår åsikt i nyhetsartiklar är ett påstående som förekommer alldeles för ofta för att inte bemötas.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 13 november 2021 • Uppdaterad 3 december 2021
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Tomas Nyberg

Det finns gott om åsikter, inte minst om sin lokaltidning. Men det är bra om ens åsikter är baserad på fakta. Så här kommer ett tips: läs på.

”Kan inte minnas att Trelleborgs Allehanda hade åsikter om när motorväg mellan Trelleborg och Vellinge skulle byggas”, löd inledningen på en kommentar på vår Facebooksida i veckan. Kommentaren skrevs med anledning av vårt reportage om tvångsinlösen av fastigheter i Mellanköpinge till förmån för östra ringvägen.

Synsättet att vi skriver tidningens åsikt på nyhetsplats förekommer alldeles för ofta för att inte kommenteras. Det här är en krönika med mina personliga åsikter om journalistik. På ledarplats förekommer också åsikter, liksom i debatt- och insändarmaterial. Det är tyckande texter som just är skribentens egna tyckanden.

På nyhetsplats ska vi rapportera och förklara skeenden. Det ligger i journalistikens huvuduppdrag. I exemplet med tvångsinlösen hur politiska beslut påverkar människor. Det betyder inte att Trelleborgs Allehanda är för eller emot en ringväg.

När vi skriver om tomatodlingens ljussken betyder inte det att vi är för eller emot att himlen färgas rosa. Att kriminalvården och en majoritet i kommunfullmäktige vill etablera ett fängelse är självklart att berätta, liksom att det finns ett motstånd till anstalten – men tidningen tar inte någon ställning. Självklart är det frågor som engagerar dig som läsare – och vår uppgift är att ta reda på och granska så mycket som möjligt av ämnen som berör.

Det är journalistiskt viktigt att belysa aktuella frågor och vi har bara en uppdragsgivare: du som läsare. Och du vill förmodligen veta vad, när, hur och varför – annars hade du inte brytt dig om varför samhället ser ut som det gör och hur du kommer att påverkas i framtiden.

Personen som skrev kommentaren på Facebook har inte bara fel i att Trelleborgs Allehanda har en åsikt om ringvägen. Det är också felaktigt att tidningen inte hade åsikter om motorvägsbygget mellan Trelleborg och Vellinge.

Vi var drivande i den namninsamling som gjordes 2006. ”Bygg ut E 6 nu” var ett krav som samlade 11 185 namn. Vi tryckte upp en bilaga med alla namnen och åkte till Stockholm för att lämna den till dåvarande infrastrukturminster Åsa Torstensson.

Den typen av kampanjjournalistik ska man vara försiktig med som oberoende nyhetsförmedlare. Men i det här fallet hade tio svåra olyckor inträffat på fyra år mellan Trelleborg och Vellinge. Bara 2006 omkom fyra personer på sträckan, sju skadades svårt.

Där och då var kampanjen rätt.

TA:s politiske redaktör Petter Birgersson – ung redan då – med dåvarande infrastrukturminster Åsa Torstensson 2006.
TA:s politiske redaktör Petter Birgersson – ung redan då – med dåvarande infrastrukturminster Åsa Torstensson 2006.Foto: Claes Nyberg

Jag har själv bedrivit kampanj i min roll som chefredaktör. Hösten 2015 sjösattes ”Tro på Trelleborg”. En bred och spetsig kampanj som nådde sin kulmen med vår begravningsannons av ”Trellehulla”.

Där och då var kampanjen rätt. För känslan var att det fanns alldeles för lite framtidstro i samhället. Och som den viktiga aktör som Trelleborgs Allehanda är var det självklart att vi skulle ingjuta hopp, visa på möjligheterna och sprida ett positivt budskap.

Tro på Trelleborg-kampanjen stack ut – inte minst den här helsidan.
Tro på Trelleborg-kampanjen stack ut – inte minst den här helsidan.
En del i Tro på Trelleborg-kampanjen: en bilaga där skolbarn beskrev sitt fraamtida Trelleborg i bild, text och modeller.
En del i Tro på Trelleborg-kampanjen: en bilaga där skolbarn beskrev sitt fraamtida Trelleborg i bild, text och modeller.

Det är ganska exakt sex år sedan men ingenting har ändrats. Vi är minst lika betydelsefulla i dag. Men vi är det inte på grund av nämnda kampanjer. Vi är det tack vare journalistiskt grundarbete i din vardag.

Tack för att du läser på!

Veckans

Killgissning

Att tången skulle lukta mindre den här hösten i stadens västra delar fanns med i underlaget till handlingar vid veckans kommunstyrelsemöte.

Hur har man mätt det, undrade vi internt på redaktionen. Finns det någon form av luktsensormätare? Har de frågat människor? Inte alls visade det sig när vår reporter slog en signal till kommunen. Det hade snackats om det i rådhuskorridorerna.

Namn

Zexi får man inte döpa sitt barn till. Höllvikenparet fick nobben av Skatteverket. Det fick mig att tänka på ett av mina favoritavsnitt av Seinfeld, det där George Costanza stred hårt för sitt favoritnamn: Seven – efter basebollstjärnan Mickey Mantles tröjnummer. George blev vansinnig när hans bekanta valde att ”stjäla” Seven till sin nyfödda.

Själv stred jag för att få döpa min son till Aston. Det fick nobben – inte av Skatteverket utan av sambon. I dag är jag glad för det. Så Aston är ledigt, jag lovar att inte bli arg.

Avsked

Golfaren Peter Hanson lämnar proffstouren efter 23 år i yrket. Han avslutade med en relativt blygsam 53:e-plats på Portugal Masters – men en eagle på näst sista hålet får ses som en storstilad sorti från tourlivet.

Jag fick äran att följa honom på nära håll och har man vunnit två Ryder cup, tagit sex segrar på Europatouren (där jag på plats fick uppleva när den efterlängtade SAS Masters-titeln bärgades) och rankats som världens 17:e bästa golfare – ja då är det en fantastisk karriär som summeras.

Mitt bästa minne? När han sent en måndagkväll 2005 ringde till redaktionen: ”Jag har just spelat en kvaltävling och är klar för min första British Open.” Bara att lyfta på golfkepsen och tacka för alla trevliga samtal vi haft sedan dess – både via telefon, i hemmet i Stora Slågarp och ute på tävlingarna.