Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Uppsnack inför fotbolls-VM? Det finns viktigare saker

Vi borde ha sett fram emot ett världsmästerskap i fotboll i sommar och varit mitt uppe i uppsnacket. Det ska arrangeras ett världsmästerskap i fotboll. Men inte i juni, som brukligt. Utan i december. Och för första gången ett land på arabiska halvön, i Qatar. Kul? Nä, inte särskilt.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 11 juni 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Allt behöver inte vara som det alltid har varit. Men det finns vissa konstanter att luta sig mot i en allt snurrigare och svårbegriplig värld. Fotbolls-VM är en sådan konstant. Eller var.

Speldatumen för turneringen 21 november–18 december är inte det mest kontroversiella. Det är spelplatsen.

Annons

Kritikerna har allt sedan Qatar 2010 tilldelades mästerskapet ondgjort sig över att fotbollsfesten ska avgöras i ett land med avsaknad av demokrati, begränsad yttrandefrihet och diskriminering av kvinnor och hbtq-personer. Lägg till att tusentals utländska gästarbetare har dött i landet de senaste tio åren, många av dem har arbetat med att bygga upp de arenor dit världens blickar om ett halvår riktar sig för att jubla åt dribblingar, klackar och straffdramatik.

Debatten har pågått under lång tid och det är bra, men frågan är om det verkligen lett till några förändringar. Fifa-presidenten Gianni Infantino konstaterade så sent som i mars att ”Vi kan se spåren vi satt innan VM startat i och med den sociala påverkan vi haft på de som jobbar där och på de mänskliga rättigheterna i Qatar och Mellanöstern” men utan att kunna visa något konkret.

Ryska oligarken Roman Abramovitj fråntogs rätten att äga fotbollsklubben Chelsea efter Rysslands invasion av Ukraina. Detta bara några månader efter att Newcastle över en natt förvandlats till ”världens rikaste fotbollsklubb” och med att den köptes av en saudisk investeringsfond som leds av Mohammad Bin Salman, kronprins av Saudiarabien som anklagas för att ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Övertagandet av fotbollsklubbar ses som ett sätt att förbättra ett lands rykte och benämns ”sportswashing”. Det finns fler exempel på andra håll.

I dag startar LIV Golf, en ny golftour som är tänkt att konkurrera med amerikanska PGA-touren och Europatouren. Åtta tävlingar ska spelas i år och prispotten samlar hisnande 2,5 miljarder kronor. Bakom touren och pengarna står Saudiarabien även här.

Den nya touren samlar fler kända namn – Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia, Lee Westwood – men det handlar i de flesta fall om spelare som har passerat zenit i sina karriärer. Kritiken och pressen på spelarna har varit hård och de utesluts nu från PGA-touren.

Trelleborgs golfess Peter Hanson gör i Scandinavian Mixed i Halmstad sin sista tävling på Europatouren under det här veckoslutet. Inför tävlingen fick han frågor kring den nya touren och om man som spelare kan ha ryggen fri med tanke på att Saudiarabien kränker mänskliga rättigheter i landet. ”Det har man ju aldrig i och för sig. Vi är ju en del av en organisation. Europatouren har valt att spela i Saudiarabien (2019–2021)”, svarade han enligt TT.

Men Peter Hanson hade framför allt ett intressant resonemang om individens ansvar. ”När vi får prispengar, ska jag som idrottsman kvalitetssäkra att det går rätt till?”

Han har flera gånger konstaterat hur lyckligt lottad han är som har varit som bäst samtidigt som intresset för golfsporten – och därmed prispengarna – exploderade tack vare Tiger Woods. Samtidigt har det visat sig att hur bra Tiger Woods varit på golfbanan så har han kanske inte varit den bästa förebilden utanför. Och om man nu ska prata individens ansvar så har Tiger Woods sponsrats av Nike som har en historia av att ha utnyttjat barnarbete i sin tillverkning.

Så frågan är hur långt man ska gå för att på något sätt påverka så att världen blir lite bättre för varje dag för alla dess invånare. Hur långt går det att som individ kvalitetssäkra det vi köper eller underhålls av?

Annons

För någon månad sedan njöt jag i tv-soffan av hur ett pånyttfött Newcastle spelade ut Arsenal. Jag äger sannolikt ett plagg som är tillverkat av ett barn. Men jag hade gärna sett en värld där barn går i skolan i stället för att tvingas arbeta. Och jag vill se att fotbollsklubbar helst ägs av medlemmar, men om det nu inte är möjligt måste det ställas högre krav på vem som tillåts vara ägare.

Det finns journalister som aktivt kommer att bojkotta fotbolls-VM i Qatar. Det är också ett sätt att ta ställning. Varje individ har ett stort ansvar, men det ligger ett minst lika stort ansvar på organisationer. Där har PGA-touren tydligt visat vad som inte är okej. Fifa har å sin sida visat prov på en stor okänslighet i det som på allvar är viktigt: demokrati och människors frihet och rättigheter. Det gör att jag för första gången inte kommer följa ett fotbolls-VM.

Aktuellt

Veckans

Lyssnartips

TA:s poddpalett utökades i veckan. Förutom sportpodd finns nu en valpodd. Första avsnittet släpptes i torsdags och precis som sportpodden ger den dig en inblick bakom kulisserna. Trevlig lyssning!

Semestertips

Du vet väl att du kan ta med dig tidningen på semestern? E-tidningen finns tillgänglig för alla som har en pappersprenumeration. Du når den på trelleborgsallehanda.se eller ladda ner appen eTA.

Annons
Annons
Annons
Annons