Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Swedengate och tuppattack – snacka om nyheter

Vad har en debatt på sociala medier om barn som inte bjuds på middag med en fågelattack att göra? Ja förutom att barn är inblandade så är det snackisar som blivit nyheter. Och nyheterna har det sedan snackats vidare om.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 4 juni 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En anfallande tupp engagerade i veckan.
En anfallande tupp engagerade i veckan.Foto: Lasse Ottosson

Twitter fylldes plötsligt av en debatt om ”fenomenet” att svenska barns kompisar inte bjuds på mat när de leker hos varandra. I stället får kompisen stanna på rummet medan värdfamiljen äter middag. Debatten har fått benämningen Swedengate.

Själv minns jag inte att detta var en fråga när jag var liten, men jag kommer ihåg när min klasskamrat Holger blev bjuden på pannkakor hos oss någon gång på mellanstadiet. Mamma tittade med stora ögon när Holger bredde tjockt med Bregott på pannkakorna – och ovanpå det en halv deciliter strösocker. Hennes reaktion berodde snarare på den något udda kombinationen än att Holger tömde smörpaketet.

Annons

Nu är jag själv förälder och min son äter ibland hos någon kompis, ibland har han någon kompis som äter hos oss. Jag har levt i föreställningen att vår familj är ganska typisk svensk, men ska man tro debatten är vi tydligen väldigt kontinentala.

I veckan kunde Trelleborgs Allehanda rapportera att en tupp gått till attack mot ett litet barn i Stadsparken. Mamman vittnade förskräckt om upplevelsen och det går att förstå den känslan. Åtminstone om man är förälder och särskilt om man har sett Alfred Hitchcocks Fåglarna.

När vi delade nyheten på vår Facebooksida ledde det till många kommentarer. En del tyckte synd om barnet och visade familjen sina sympatier. Andra ansåg att det var synd om tuppen som man anade hade utsatts för människors grymhet i sitt liv. Och så fanns det några som ömkade för både barnet och tuppen. Därtill fanns ett par kommentarer som tyckte att händelsen inte var något för tidningen att berätta om.

Om jag också får tycka till, och det gör jag ju i den här spalten, så anser jag att när en nyhet som denna inom ett dygn fått 77 kommentarer och 11 delningar på vår Facebooksida så är det en nyhet som engagerar läsarna. Det var för övrigt via Facebook som vi snappade upp nyheten. Vi såg att det var en sak som det snackades om och kontaktade då mamman till barnet som attackerats.

Snarlikt scenario var det med Swedengate. Där var det nationella medier som fångade upp den livliga debatten på sociala medier. Som lokaltidning hakade vi på och gjorde det som ingen annan gör. Vi hörde med några trelleborgare om hur de ser på fenomenet. Även den artikeln ledde till debatt i sociala medier.

Som tidning ska vi engagera. Vi ska beröra. Vi ska få dig att reagera.

Vi ska också få dig att prata om det du läser. Det gör vi bäst genom att vara i takt med tiden. Det är så vi håller oss relevanta.

Vi ska också vara nära dig som läsare. Vi ska lyssna till vad du pratar om. Vi ska ta reda på det du undrar över.

Vi är ganska säkra på att många undrar vad andra tycker om hamninfarten. Ska den vara västlig eller östlig? Du får svaret eftersom Trelleborgs Allehanda har beställt en opinionsundersökning som vi publicerar i dag. Dessutom reder vi ut begreppen vad folkomröstningsfrågan egentligen handlar om. Det är också lokal journalistik att snacka om.

Aktuellt

Veckans

Mest lästa artiklar

I skrivande stund (fredag eftermiddag) är de mest lästa artiklarna på trelleborgsallehanda.se under veckan:

1 Misstänkt skottlossning i centrala Trelleborg

2 Knarkpåverkad bilist spelade själv in hela vansinnesfärden

3 Engelska skolan öppnar dörrarna

4 Så många elever väljer Engelska skolan

5 Tupp attackerade Elize, 1,5 år

Annons
Annons
Annons
Annons