Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Nyheter behövs för att underlätta din vardag

Vi ska få fler unga läsare. Det är en uttalad ambition och vi vet vad som krävs: ett bredare innehåll som underlättar din vardag.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 20 november 2021 • Uppdaterad 3 december 2021
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Falkenby
Martin FalkenbyFoto: Tomas Nyberg

Hösten är den bästa årstiden. Somliga delar inte min åsikt och utropar ett ilsket ”vår!” eller ”sommar!”.

Jag är inte emot någon årstid men det finns så mycket att tycka om i det långsamma skiftet från sommarljus till vintermörker. Skolstarten med all förväntan och spänning som den innebär. Nya rutiner som ska trimmas in i familjen. Bladen som bildar en makalös färgpalett och slutligen faller för att lämna träden nakna. Stearinljusen som brinner och brasor som sprakar. Familjemys. Biobesök. Skogspromenader.

Annons

Det finns en sak som brukar stöka till det för min del: mötena som ska mynna ut i nästa års budget. Här på TA har det inte sällan inneburit nedskärningar i personalstyrkan. När vi för fyra, fem år sedan var i ett läge där vi bedömde att vi hade en absolut minimistyrka gick vi in på allt mindre utgiftsposter. En av dessa var vattenautomaten, ni vet en sån som ger uppfriskande bubbel.

Det kan te sig en smula löjligt, men automaten blev en symbol för många av oss. Den hade gett oss kraft under en tung tid. Jag vet inte hur många gånger jag till en början tog ett glas att fylla under tappen, innan jag insåg att automaten var borta. Där stod jag som ett fån. Vi hade sparat några hundralappar i månaden. Det blev en ökenvandring som kändes längre än den var.

”Det är en budget som ställer hårda krav på oss. Vi behöver få in fler unga läsare och med unga menas framför allt de som är mellan 25 till 40 år.”

När vi för ett år sedan flyttade tillbaka till Hamngatan 9 var första frågan: var ska vattenautomaten stå?

Sedan dess har redaktionen fått nytt liv. I höst har vi anställt tre personer till: Julia, André och Alva. Och budgeten som i dagarna ska spikas är den starkaste under min tid som chefredaktör och troligen den starkaste sedan tidigt 2000-tal.

Det är en budget som ställer hårda krav på oss. Vi behöver få in fler unga läsare och med unga menas framför allt de som är mellan 25 till 40 år.

Många av dem har kanske just bildat familj och har nya rutiner med lämning och hämtning i förskola och skola, matinköp och matlagning, skjuts till aktiviteter och läxläsning. Och så familjemys på det. Det är den målgruppen vi vill åt – hur de nu ska hinna ta till sig nyheter mitt i allt?

Men det är just nyheter som behövs för att underlätta i vardagen. Är det stopp i trafiken eller ska vägen stängas av? Varför ska förskolor läggas ner? Vad är det för ny butik? Vad ska vi ha för middag? Hur sköter sig politikerna?

Vi ser stora möjligheter att få fler att ta del av vårt innehåll genom att bredda nyhetsperspektivet, tydliggöra och förklara förändringar i samhället och gå på djupet i viktiga frågor. Gör vi det rätt får vi fler att läsa TA och i förlängningen kanske få in en till Julia, André eller Alva som berikar tidningen.

Den yngre målgruppen konsumerar minst lika mycket nyheter som äldre läsare men är inte lika trogen en nyhetskanal. Innehållet är viktigare än avsändaren och då är det viktigt för oss att vara än mer noggranna i allt vi gör och se till att du som läsare har nytta av det du läser. För har du inte nytta av oss kan vi inte bara slänga ut vattenautomaten, då kan vi stänga dörren, släcka lyset och se hur mörkret lägger sig över hela Söderslätt.

Så vill du inte ha det. Inte vi heller. Vi kommer fortsätta att berika, inte bara din vardag utan även för kommande generationer.

Veckans

Samtal

Det dröjde en timma från det att vi publicerat artikeln om att Trelleborg faller i Lärarförbundets skolrankning innan det politiska styret hörde av sig till mig och tyckte att vi fokuserat på det negativa och inte lyft att kommunen blivit bättre i tre av tio kategorier.

Trelleborgs kommun har alltså fallit till plats 215 bland landets 290 kommuner i den nationella rankningen. När det gäller lärartäthet är bara nio kommuner i landet sämre rankade. Att då lyfta fram att Trelleborgs bästa kategori är lärarlönerna (plats 71) skulle vara tjänstefel.

Det vore som att TFF skulle åka ur superettan och då vinkla artikeln på att laget gjorde 15 mål under säsongen – här är de snyggaste. Ryska kommunistpartiets nyhetsorgan Pravda hade varit stolt över en sådan nyhetsvinkel, men som väl är finns det en oberoende press i Trelleborg.

Nykomling

Det är nästan oförskämt att kalla Bengt-Göran Kronstam för nykomling. Han var Dagens Nyheters vinskribent i närmare 30 år och även med och startade tidningen Allt om vin. Men han är nykomling i våra spalter för att guida dig i vindjungeln. Premiärkrönikan kunde du läsa i torsdagstidningen och på trelleborgsallehanda.se.

Fördelsedagsbarn

Ja barn och barn, när man som jag fyller dryga halvseklet så är det snarare gubbe som är korrekt suffix och det är också längesen jag tillhörde ”den yngre målgruppen”.

Är man novemberbarn finns det skäl att älska hösten. Fars dag och namnsdag på det och plötsligt tre presentöppningar under en och samma månad. Det sämsta är att det är nästan ett år till nästa november.

Annons
Annons
Annons
Annons