Martin Falkenby: Martin Falkenby: Mötesplats i generationer, för alla generationer
Precis en vecka har gått sedan den nästan hundraåriga Rosenhagen brann ner. Det berörde inte bara Anderslövsborna. Runt hela Söderslätt, ja även från Falsterbo till Ystad, finns personer med minnen från fester, spelningar, utställningar, loppisar, teatrar, danser och allt som den klassiska och mångsidiga byggnaden har använts till. Då Rosenhagen rymt så skilda evenemang ser vi nu hur människor i alla samhällsskikt sörjer att den nu är borta.
2001 gjorde jag ett reportage om Rosenhagen. Tyvärr finns inte artikeln i våra digitala arkiv och jag har i veckan inte hunnit besöka Föreningen Gamla Trelleborg som handhar samtliga utgivna TA. Men jag minns att jag fick ta del av fascinerande historier om de olika arrangemang som lokalen hyst. Bland annat om att det skjutits prick på burkar med luftgevär, förmodligen på en marknad. Och jag minns de sällsynt vackra målningarna längs väggarna. Om väggar kunde tala, heter det ju, men som väl är finns det många personer som är ivriga att dela med sig av sina minnen.
Det går inte att säga att byggnaden var vacker, utifrån sett. Men det viktiga är inte ytan, varken utvändigt eller invändigt. Det viktiga är vad som skett mellan väggarna; att människor fördes samman, ja flera personer vittnar om hur de träffat sin blivande man eller fru på Rosenhagen.
När en byggnad som Rosenhagen står i lågor är det inte bara räddningstjänsten som arbetar intensivt. Även redaktionen måste vara på tå för att berätta vad som hänt och vad som händer.
Larmet nådde oss 04.05. En kvart efter hade vi en första text på trelleborgsallehanda.se, skriven av en reporter vid den koncerngemensamma nattbyrån i Borås. Reportern ifråga har av förståeliga skäl inte kunskaper om alla södra Sveriges byggnaders betydelse, men tack vare en morgonpigg TA-reporter kunde vi snabbt berätta att det var just Rosenhagen som stod i lågor.
09.16 publicerades så en intervju med en företrädare från föreningen Folkets Hus och samma förmiddag en artikel med vinkel på Piggsvinsteatern och en med polisen. Det följdes upp med en intervju med den brandman som var först på plats och en artikel med ordföranden för Folkets Hus som berättade att det varit tre bränder på platsen den senaste åren.
Därmed kunde du som läsare inte bara få svar på de flesta frågor ett halvt dygn efter larmet utan även ta del av känslor från de närmast berörda.
Självklart finns det fler frågor som kräver svar. Vi har kunnat svara på några av dem under veckan men den kanske viktigaste kan förmodligen inte besvaras på länge än: kommer vi någonsin få ett nytt Rosenhagen igen?
Veckans
Ursäkt
Den senaste tidens förseningar i distributionen är jag den första att beklaga. Trelleborgs Allehanda ska finnas i brevlådan på morgonen. Det är en självklarhet. Men nu har vi en smittspridning som påverkar de flesta arbetsplatser, även Point Logistik som delar ut din tidning. När jag pratade med regionchefen sa han ”Det är ett väldigt tufft läge, det här är extraordinärt”. Förhoppningsvis är smittspridningen snart på väg ner och samhället därmed åter i någon form av normalläge.
Får du inte tidningen, gå in på saknartidning.se eller ring 0410-545 00.
Presentation
För några veckor sedan berättade jag om ett möte med en PR-byrå som vi anlitar för en marknadsföringskampanj. Efter att vi gett en första återkoppling fick vi i torsdags se resultatet. En härlig blandning av humor och självdistans kan utlovas. Hoppas att ni också gillar kampanjen som ni får ta del i vår.
Överraskning
Sedan sonen testats positivt blev det att jobba hemifrån större delen av veckan för min del. En tioåring helt utan symtom blir snabbt rastlös och det är en utmaning att få honom att inte tillbringa hela dagen med skärm. Men jag hade inte räknat med att han skulle ta fram sin trombon under mitt digitala möte…