GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Läktarna är fyllda men den politiska arenan gapar tom

Vart tog den politiska debatten vägen? Ingen lokalpolitiker tycks vilja synas eller höras. Och det trots att det endast återstår fyra månader till valet. Tur är väl då att partierna får hjälp av TA.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 30 april 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Om fyra månader är det val, till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Det är då vi medborgare sätter betyg på nuvarande styre och väljer vem och vilka som under de kommande fyra åren ska fatta beslut som rör vår vardag.

De senaste två veckorna har de lokalpolitiska företrädarna mäktat med tre debattartiklar i TA. Ämnena? Fängelset, kommunens klimatfond och skollokaler. Jag vill inte recensera ämnesvalen men det är bekymmersamt hur skralt det är ställt med debattivern, och framför allt att väljarna inte får ta del av politiska visioner. Det kan ju inte vara så illa att det inte finns några.

Det pratas om ett politiskt vakuum efter Mikael Rubin. Nog för att Mikael Rubin gärna både hördes och syntes, men när han är ute ur leken har ju politikerna en gyllene möjlighet att profilera sig.

Icke så. Läktarna är fyllda men arenan är tom.

Jag hoppas att det handlar om en tillfällig svacka. Samtidigt anar jag en viss vilsenhet.

Politik bör i högre grad handla om ideologi snarare än detaljfrågor eftersom politikerna främst ska peka ut riktningen. Men trenden är att det är mer väljarna som vägleder partierna än partierna som vägleder väljarna. TA:s insändarsida är tydligen en vägvisare för kommande valfrågor när den egna viljan, visionerna och tankarna tydligen inte finns.

Nu hjälper TA politikerna ytterligare att ta fram ett valmanifest. Vi är sedan en vecka tillbaka ute bland er medborgare och frågar vad ni tycker är den viktigaste valfrågan och er syn på politikerna. Några av er har redan intervjuats av våra reportrar, många fler kommer att bli det. Resultatet kommer under maj månad.

Apropå debatter var det inte längesedan som jag blev kontaktad av en förtroendevald politiker som oroligt konstaterade att debattklimatet politiker emellan var ett sorgligt kapitel. Det var ideliga personliga påhopp och en ton som inte anstår folkets företrädare, ansåg politikern.

Jag fick frågan om jag ville vara med när representanter från varje parti i fullmäktige skulle träffas och rensa luften i hopp om att få till stånd en anständighet i debatten. Men mötet blev aldrig av.

I veckan frågade jag vad som hände. Beskedet var att några dagar efter att jag först blev kontaktad av politikern avgick Mikael Rubin. Politikern som kontaktade mig säger nu att klimatet har ändrats, att politikerna i dag får tala till punkt.

Jag hade gärna sett att det där mötet ändå hade blivit av. Det är alltid bra om man är överens om spelreglerna. Men det viktigaste är så klart att spelplanen överhuvudtaget används.

Aktuellt

Veckans

Debatt

Vad befriande det var med en debatt i Aktuellt där de två meningsmotståndarna fick prata till punkt. Det var förra onsdagen som Carl Bildt, tidigare moderat statsminister, och Maria Wetterstrand, tidigare språkrör i Miljöpartiet, debatterade Natofrågan. Lugnt och sakligt framförde de sina synpunkter utan att riskera att bli avbrutna.

Kontrasten var stor i samma sändning där de två politiska ledarskribenterna, Ivar Arpi (podden Rak höger) och Anders Lindberg (Aftonbladet), debatterade koranbränning och demonstrationsfrihet. En debatt som stördes av ideliga avbrytningar och högt tonläge.

Tal

I dag har jag äran att vårtala vid Dalabadet i samband med valborgsfirandet. Vad talet innehåller? Det får du reda på om du är på plats. Jag kan avslöja att jag inte kommer att prata om reporäntan.

Byte

Bytet sker egentligen nästa vecka, men det är bra om ni är förberedda. Från och med nästa lördag byter vi korsordsleverantör, från Bulls till Keesing, en av världens största korsordsleverantörer. Anledningen är att vi vill ge er den bästa kryssupplevelsen. Alla kryss är dock inte nya, Sverigekrysset på tisdagar och Miljonkrysset på torsdagar är kvar.