Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Inte ens den glöggfryntlige kan missa att TA mår prima

Vid gårdagens personalinformation gick tankarna till sagornas värld när tidningens medarbetare fick veta att årets resultat är rekordbra. Vi serverades finfina siffror. ”Det var förbanne mig det finaste jag har hört sen jag konfirmerades.”
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 18 december 2021
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Detta står klart trots att vi har ett par veckor kvar av 2021. Vår ägare Gota Media redovisar inte resultaten för enstaka titlar, men ni ska veta att Trelleborgs Allehanda för tillfället mår prima – och det kan inte ens den glöggfryntlige missa.

Det är inte som förr då svenska morgontidningar firade julafton varje dag, men ljuset anas igen efter en mörk tid. Nu är dock tidningshusens grund något skakig, åtminstone på sina håll, och känsliga för yttre omständigheter.

Annons

I veckan presenterade branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) siffror som visar att läsarintäkterna från tryckta tidningar minskade med 9 procent under det tredje kvartalet.

Samtidigt var utvecklingen positiv när det gäller digitala prenumerationer – där ökade tidningarnas intäkter med 15 procent.

Eftersom intäkterna från tryckta tidningar fortfarande är så mycket högre än från digital läsning, innebar det ett totalt tapp på 5 procent. Rapporten fick TU:s vd Johan Taubert att förmedla följande lägesbild:

"Sverige är ett av de länder där störst andel av invånarna betalar för digitala nyheter, något som kan komma att bli avgörande för att vi ska fortsätta ha en fri och obunden press i hela landet. Printaffären genererar fortfarande störst intäkter, men den bär också mycket tunga kostnader för tryck, papper och distribution."

För Trelleborgs Allehandas del är läget mer stabilt än siffrorna ovan. Vi ökar läsarintäkterna i år jämfört med 2020 både i tryckt och digital prenumerationsform, plus 2 respektive 40 procent.

Men det kan som sagt ändras snabbt och nyligen seglade det upp orosmoln. Papperspriserna skjuter i höjden, liksom priserna för el och drivmedel. Det blir därmed allt dyrare att trycka tidningar och köra ut dem till hushållen.

”När priserna går upp på det här sättet blir det en kostnadsökning som saknar motstycke i tryckerihistorien”, sa en tidningsledare i branschtidningen Dagens Media nyligen.

Orsaken är bland annat att de höga elpriserna gör det kostsamt att tillverka tidningspapper. Det varnas om en 50-procentig prishöjning på tidningspapper för 2022.

Med den utvecklingen var det därför inte konstigt att jag blev kontaktad av en kollega från en annan tidningskoncern som ville veta mer om vår frekvensförändring 2017, då vi gick från utgivning av papperstidningen sex dagar i veckan till tre. Även om det självklart är negativt för vår ekonomi innebär den förändringen att vi nu inte är lika sårbara för ökade papperskostnader och andra tidningar lockas uppenbarligen.

Branschkollegan lyssnade på vår historia. Jag sa att vi hade sannolikt fått det svårt om vi gått vidare på inslagen väg och inte tänkt nytt, inte blivit mer lokala och om vi fortsatt att skrapa på ytan när våra läsare inget mer önskade än att vi skulle gå mer på djupet.

Annons

”Mer Trelleborg, mindre Allehanda” kom helt rätt i tiden, fortsatte jag, och jag är så stolt över den resa vi har gjort och hur vi hela tiden utvecklat vår journalistik till gagn för våra läsare.

Siffrorna visar sitt tydliga språk. En del av överskottet har resulterat i att vi i höst har utökat redaktionen med tre nya tjänster, berättade jag för kollegan som där och då såg ut som att han lyssnat på en julsaga.

Alla verksamheter har att fatta sina beslut. Om det är rätt? Vad hade hänt om inte? Sådana frågor får vi aldrig veta svaret på. Däremot går det att känna en trygghet i sina beslut.

En synnerligen god jul tillönskas.

Aktuellt

Veckans

Rimstuga

På måndag eftermiddag kör TA Live rimstuga mellan 12 och 16. Behöver du hjälp med orden står redaktionen redo, eller så kan du kanske själv briljera med fyndiga formuleringar och hjälpa medläsarna när ”Hela Söderslätt rimmar”.

Julklapp

Vid fem tillfällen – 25 och 26 december samt 1, 2 och 6 januari – erbjuds alla prenumeranter en exklusiv e-tidning. Det är ett samarbete mellan Gota Medias tidningar som vi kan bjuda på merläsning under helgerna. Varje nummer har ett tema. Först ut är ”Årets bästa reportage”. Därtill korsord och pyssel.

Lucka

Förkylningen som gjorde min mule lika röd som Rudolfs däckade mig och det blev ingen krönika förra veckan. Där hade jag bland annat tänkt berätta att ingen ännu hjälpt mig med kulturministern Jeanette Gustafsdotters koppling till Trelleborg.

Annons
Annons
Annons
Annons