Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Grattis Trelleborg – nu blir det mer och bättre lokaljournalistik

Ni läsare är fantastiska som följer er lokaltidning i vått och torrt. Och ni blir dessutom allt fler. Det innebär att vi nu kan satsa och stärka redaktionen ytterligare. I höst anställs tre nya medarbetare.
Martin FalkenbySkicka e-post
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2021
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Martin Falkenby
Martin FalkenbyFoto: Tomas Nyberg

Rubrikerna som sammanfattar den moderna tidningshistorien är svarta: besparingar och nedskärningar, kriser och nedläggningar. Ovan ser ni en annan rubrik. En rubrik som inger hopp, som får optimismen att spira och som ger alla anledning att tro på Trelleborg.

En stark oberoende press är ett av grundfundamenten i ett demokratiskt samhälle. När vi i höst fyller 145 år har Sveriges sydligaste tidningsredaktion gått från dagens 11 anställda till 14. Som ni förstår är tillförsikten stor här på TA.

”Den förklarande journalistiken har burit frukt.”
Martin Falkenby
Annons

Trelleborgs Allehanda har rest sig ur askan och det är du som läsare som gett oss luft under vingarna.

För vi har varit nere i dyn, hårt pressade av en affärsmodell i otakt med tiden. 2017 gick det inte längre och vår ägare fick oss att ta till den dramatiska, men helt nödvändiga, åtgärden att minska utgivningstakten för papperstidningen.

När jag i samband med förändringen intervjuades av radion fick jag frågan hur det kändes att utarma lokaljournalistiken. Jag svarade att det tvärtom var fråga om en satsning på lokal journalistik. För det som skedde 2017 var avgörande för att vi nu, fyra år senare, kan stärka våra redaktionella muskler.

Vi behöll redaktionen intakt men fokuserade på det som händer i vårt kärnområde. Samtidigt som vi minskade utgivningstakten till tre dagar i veckan fick vi möjlighet att koncentrera oss på de viktigaste frågorna och söka svar. Och den förklarande journalistiken har burit frukt.

Under de senaste månaderna har mycket tid gått åt till att analysera våra nuvarande tillkortakommanden och samtidigt ställa frågan var vi vill befinna oss om tre år. De svar vi kommit fram till är att vi fortsatt ska ha fokus på agendasättande journalistik och fördjupning men även på det som händer här och nu, det som i anglifieringens namn kallas ”breaking news”.

Men en tidning, inte minst den lokala, måste komma närmare sina läsare. Därför bröt vi ny mark i våras när vi lanserade TA Live. Det har blivit den naturliga mötesplats som vi eftersträvade och den fyller en viktig roll – inte minst i dialogen mellan er och oss men även er läsare emellan. När vi återkommer med TA Live efter semesterveckorna gör vi det med nya tankar kring konceptet.

”Framför allt ska vi framhärda vår integritet, vår opartiskhet och vår betydelse för ett fungerande samhälle.”
Martin Falkenby

Jag är mäkta stolt över mina medarbetare och den resa som vi gjort tillsammans. Samtidigt är jag ödmjuk inför framtiden.

Vi – och det gäller hela tidningsbranschen – måste kunna anpassa oss till samhällsförändringar och läsarvanor på ett bättre sätt än tidigare. Vi måste också fortsatt möta era krav och vara lyhörda för vad som efterfrågas.

Men framför allt ska vi framhärda vår integritet, vår opartiskhet och vår betydelse för ett fungerande samhälle.

Ni är allt fler som inser vikten av en lokaltidning och det är tack vare er som vi kan förstärka och ge mer och bättre lokaljournalistik.

Jag önskar er alla en riktigt skön sommar!

Annons
Annons
Annons
Annons