Annons

Martin Falkenby: Martin Falkenby: Gör din röst hörd – gå och rösta!

Det är ingen skyldighet att rösta, men det är en demokratisk rättighet som vi ska vara rädda om. Så gå till din vallokal och gör din röst hörd.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 11 september 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att rösta, en demokratisk rättighet.
Att rösta, en demokratisk rättighet.Foto: Johan Nilsson/TT

Valdeltagandet har allt sedan bottenåret 2002 ökat. Riksdagsvalet 2018 samlade ett valdeltagande på 87,2 procent. Trelleborg når inte riktigt upp till den nivån. Här stannade valdeltagandet på 86,35 procent.

Vi ser i dag rätten att rösta som en självklarhet. Så ser det inte ut på alla håll i världen och inte heller om vi blickar bakåt i vår svenska historia. Till riksdagsvalet 1866 var det till exempel bara ostraffade manliga medborgare över 21 år som fick gå till valurnorna, dessutom skulle de uppvisa en årsinkomst om minst 800 riksdaler. Sex procent av befolkningen ska ha klarat dessa barriärer.

”Jag skulle aldrig kunna rösta på någon med en sån handstil.”
Annons

En mig närstående reagerade starkt på ett partiutskick. Partiföreträdaren hade skrivit för hand och handstilen fick i detta fall adressaten att reagera lika starkt som spontant: ”Jag skulle aldrig kunna rösta på någon med en sån handstil. Titta, det är som en tonårstjej som skriver in till Mitt livs novell”.

Varför vi väljer att lägga vår röst på det ena eller andra partiet skiljer sig åt. Vissa har en ideologi som stämmer överens med ett parti. Andra röstar med plånboken. En del har en sakfråga som överskuggar allt annat. Andra röstar av gammal vana eller utifrån den person som företräder partiet.

En del lockas av löften om fler vårdanställda och mer till skolan, mer pengar och sänkta kostnader, fler poliser och hårdare tag, bättre klimat och stabilare väder. Valdebatten har blivit som en tävling eller auktion vilket är synd när de flesta väljare tycks intresserade av hur det ska bli fler vårdanställda, hur skolan ska bli bättre, hur intäkter och utgifter ska gå ihop, hur vi ska trygga våra medborgare och hur vi ska klara klimatkrisen.

”Förra veckan tog jag just upp hot mot politiker som ett demokratiskt problem. Skulle vi nu välja att mörka en sådan händelse? Det är en helt vansinnig tanke.”

Valdebatten har varit intensiv både på riksplanet och på lokal nivå. Infekterad på sina håll. I vissa fall även smutsig. Det kastas pajer både i tv, radio och tidningar men framför allt på sociala medier.

Även vi på Trelleborgs Allehanda har varit måltavla. Vi har anklagats av såväl nättroll och foliehattar som politiker för att ha publicerat fabricerade nyheter. Någon intervju ska ha varit ett beställningsjobb enligt vissa. Å ena sidan har det påståtts att vi är i händerna på styret. Å andra sidan har vi ansetts vara både vänsterpack och liberala språkrör. Ja hela den politiska färgpaletten har använts.

Och när man tror att det inte kan bli värre kom häromdagen ett påstående om att Trelleborgs Allehanda skulle strunta i att en toppolitiker hotats av en politisk motståndare. Det hävdades att vi skulle mörka händelsen för att ”det kan påverka valet”. Det är ett totalt ogrundat påstående. Personen ifråga ska ”ha hört” att vi inte skulle ta upp händelsen och spred denna lögn på sociala medier.

Förra veckan tog jag just upp hot mot politiker som ett demokratiskt problem. Skulle vi nu välja att mörka en sådan händelse? Det är en helt vansinnig tanke.

Misskreditering av media är en trend som dessvärre ökar. Det är populärt att importera saker och företeelser från Amerika och det är ledsamt att behöva konstatera att fake news är en av de mest skadliga – på sikt mer skadligt för vårt demokratiska välmående än vad snabbmatskulturen är för vår hälsa.

Tidningens valbevakning inleddes redan i våras när vi intervjuade 180 kommuninvånare kring olika frågor. Bland dem den mest centrala: vad är viktigast för just dig, där du bor. Det gav oss ett viktigt underlag vid de intervjuer som vi gjort med partiföreträdarna. Du har sedan en dryg månad kunnat göra vår valkompass. Vi har guidat dig inför folkomröstningen om hamninfarten. Vi har gett dig möjlighet att chatta med de politiska företrädarna , satsat på lokala opinionsundersökningar och analyser. Vi har även bjudit dig på en rad avsnitt av vår särskilda valpodd. Och det här är bara några exempel på saker som din lokala tidning har gjort för att du ska kunna fatta ett mer välgrundat beslut inför valet.

Det kanske slutar med att du väljer efter parti efter politikernas handstil, även om jag hoppas att du har bättre omdöme än så.

Här saknas innehåll

Aktuellt

Veckans

Valvaka

På söndag kan du följa valet i vårt direktflöde på trelleborgsallehanda.se. Vi sätter igång tidigt på dagen och valvakar över midnatt. Häng med!

Citat

Förra lördagens krönika handlade om hotade politiker och vad det kan innebära för demokratin. Jag skrev också att det är givet att vi ska ställa krav på våra politiker. Jag diskuterade detta med en kollega på en annan tidning i vår koncern, en tidning som bland annat bevakar en kommun som har en befolkning på runt 10 000 invånare – alltså mindre än en fjärdedel av Trelleborgs kommun. ”Du kan tänka dig kandidaterna som är trea eller fyra på listan. Det är ju personer som inte ens skulle komma på tal för att bli klassföräldrar”, sa han. Vi var överens om att det var ytterligare en anledning till att människor ska låta bli att hota politiker. För om den hotade politikern väljer att hoppa av kan ju en sämre lämpad politiker ersätta.

Valslogan

Sonen, nyss fyllda 11, hade diskuterat politik på skolgården. Så pass att han tillsammans med tre klasskamrater bestämt sig för att starta ett nytt parti. Nu satt han hemma vid middagsbordet och pratade om valmanifestet. Jämställda löner var tydligen en av de viktiga punkterna. ”Lika lön för lika arbete” och ”Lika lön oavsett kön” är några slagord i ämnet genom åren. Men på skolgården hade fyra mellanstadiebarn hittat ett nytt sätt att formulera det på: ”Kvinnor ska betala lika mycket skatt som män”.

Annons
Annons
Annons
Annons