GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Falkenby: En mardröm i kriskommunikation – ”Visste inte, visste, visste lite”

Trelleborgs kommuns största politiska kris. Trelleborgs kommuns största satsning på idrotten någonsin. Två händelser inom en vecka. Två händelser med kommunikationsbrister.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 12 februari 2022
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kort resumé. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin avgick förra fredagen sedan han betalat en kvinna 213 000 kronor för att hon inte skulle läcka att Rubin köpt nakenbilder och i samband därmed skrivit att han ville ha sex med henne. Han polisanmälde henne 2020 och nu har åklagaren väckt åtal mot kvinnan för utpressning.

I måndags, på krisens femte dag, frågade vår reporter Andreas Mårtensson vad kommundirektör Fredrik Geijer och kommunens säkerhetschef Malin Ekblad känt till om det inträffade. Svaret kom, via mejl, att de fått information om händelsen via TA:s publicering på torsdagen.

På måndagseftermiddagen kommer en ny version från kommundirektören, den här gången till Radio Malmöhus:

– För något år sedan meddelade Mikael mig och min säkerhetschef att han var utsatt för någon form av utpressning varvid vi sa att han skulle polisanmäla detta.

Med tanke på de dubbla budskapen ringde Andreas Mårtensson upp Fredrik Geijer i tisdags. Och då kommer version tre. Den säger att Mikael Rubin hade sökt upp Fredrik Geijer och Malin Ekblad och berättat att han känt sig hotad, men att det varit fråga om en utpressningssituation ska inte ha framkommit. Det som han sagt i intervjun till Radio Malmöhus bara dygnet innan. Och som dessutom delvis hade upprepats till Sydnytt samma dag.

Hänger ni med?

1. Visste inte

2. Visste

3. Visste lite

I intervjun med TA, version tre – den slutgiltiga?, säger Fredrik Geijer att man i Rubins fall som kommunstyrelsens ordförande får ta emot många hot. Inte alla hot polisanmäls, men tydligen ska Rubin ha fått det rådet den här gången. Vad det var för typ av hot, den frågan ska inte Rubin ha fått. Men att polisanmäla var tydligen viktigt i detta fall. Oklart varför.

Sanningen kan ju i det här fallet inte skifta beroende på när på dygnet man får frågan.

Det är en mardröm i kris- och kommunikationshantering när ett uttalande följs av ett annat som går stick i stäv med det som just sagts. Oavsett vad som har hänt har medborgarna rätt att få tydliga besked.

Hela det eftersatta idrottsområdet som innefattar Vångavallen och Södan ska få en efterlängtad upplyftning. När kommunen upplevt en historisk krisvecka hade det varit ett ypperligt tillfälle att åtminstone göra ett ärligt försök att skifta fokus på en framtidsfråga som berör väldigt många medborgare och med potential att locka flera olika medier. Var det inte någon i kommunhuset som tänkte att det här fanns en möjlighet att kalla till en presskonferens? Ha med representanter från berörda föreningar på podiet och visa upp den nya Idrottsstaden? Leenden, stolthet, vision.

I stället kom det ett pressmeddelande.

I stället kom det negativa reaktioner, både från andra partier och föreningar.

Och när något som i grunden är positivt, det tror jag att de flesta tycker, omedelbart omges med en negativ klang visar det på brister både i kommunikation och i kommunikationsplan.

Till kommunens försvar, även om det är bräckligt, ska tilläggas att man fram till i onsdags inte hade någon kommunikationschef efter att den tidigare kommunikationschefen sagts upp och lämnade sin tjänst för en dryg månad sedan. Till skillnad från Rubinaffären fanns det dock tid att förbereda sig och lägga upp en kommunikationsstrategi. Man ägde ju hela frågan. Det bidde ett pressmeddelande.

Aktuellt

Veckans

Kosläpp

Ja det kändes lite som att gräset plötsligt var vårgrönt när restriktionerna släpptes i onsdags. Men smittspridningen fortsätter och på redaktionen kommer vi avvakta någon månad innan alla är på plats igen. Hemarbete suger, men har vi levt med pandemin i två år kan vi gott vänta några veckor till.

Förslag

Det är någon vecka sedan som ett förslag om att skärpa straffet för hot mot journalister presenterades. Att journalister får verka utan yttre påtryckning, utan risk för hämndaktion eller att någon försöker skrämma till tystnad är centralt för det fria ordet och demokratin.

TA har varit relativt förskonade från detta, men de fall som har inträffat har lett till polisanmälan och jag upplever att de rättsvårdande myndigheterna har arbetat både kraftfullt mot de misstänkta och respektfullt mot oss.

Guldmedalj

Vi har fler prenumeranter jämfört med årsskiftet. Jämfört med övriga titlar i koncernen Gota Media är TA den titel som ökat klart mest hittills i år. Vad gäller digitala prenumerationer är vi också etta, och vad gäller printprenumerationer intar vi en hedrande silverplats. Tack och välkomna alla nya prenumeranter!