Annons

Marlene känner sig grundlurad av kommunen

"Kunskapslyftet betalar inte steg 1 i floristutbildningen, men däremot steg 2". Med det hoppingivande beskedet från Kunskapshörnan i Trelleborg börjde Marlene Schröder skola om sig till florist, för egna pengar. Men när hon sökte pengar till fortsättningskursen blev det ändå nej.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG 29-åriga Marlene, som tidigare jobbat på bageri och nu kände att det var dags att byta spår, är tämligen besviken på kommunala utbildningsanordnaren Kompetenshörnan. Hon inledde sin första 20-veckors kurs i floristutbildningen på en plantskola i Oxie i höstas, och fick betala 45 000 kronor för nöjet. Inte så farligt, tänkte hon, när det fanns goda chanser att få steg två i utbildningen betald. - Jag tänkte att den smällen kan jag ta, berättar hon. I och med att jag betalat steg ett själv så visar jag ju att jag verkligen vill vidareutbilda mig. Men jag känner mig grundlurad av Kompetenshörnan. Vad som inte blev klargjort, och som heller inte blev mer uppenbart av den formulering som Kompetenshörnan valde i sitt brev till henne, var att Kunskapslyftets pengar först och främst är avsedda för sökande som bara har grundskoleutbildning - inte treårigt gymnasium som Marlene Schröder har. När Marlene överklagade fick hon dessutom beskedet att det kanske skulle gå ändå, det kunde finnas pengar över även för icke prioriterade sökande. Men det gjorde det inte. Nu går Marlene Schröder ändå steg två i utbildningen, och har tagit ett personligt lån för att ha råd med det. Hon är jättenöjd med blomsterskolan, och tycker att det är det bästa hon gjort att börja där. - Man hade jag vetat att jag skulle få betala allt själv så hade jag nog inte gått. Det är så mycket pengar det handlar om, säger Marlene Schröder. Nu hoppas hon att Trelleborgs kommun kan rätta till sitt misstag och hjälpa henne att betala tillbaka sin skuld. Men så kommer det inte att bli, enligt Monika Ekelund, projektledare på Kompetenshörnan. Enligt henne ska handläggaren som Marlene Schröder haft kontakt med ha talat om för henne att sökande med treårigt gymnasium inte är prioriterade. - Tyvärr är det nog en olycklig formulering som ligger bakom det här, så mycket kan jag hålla med om, säger Monika Ekelund. - Marlene har fått beskedet att hon får söka, men vi ger aldrig några löften i förväg. Vi vet ju inte vilka resurser vi kommer att ha för nästa år eller vilka sökande vi kommer att ha. Någon tröst för att hon vägletts av en oklar formulering kan Marlene inte få: - Nej, vi kan inte arbeta så, säger Monika Ekelund. Det är ingen idé för henne att återkomma med fler ansökningar. Det skulle vara ifall vi plötsligt får väldigt mycket mer pengar, men än så länge har vi fått säga nej även till sådana som haft lägre utbildning.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons