Marknad startar festen

Klockan 16 börjar första punkten på fredagens Palmfestivalprogram. Men flera timmar tidigare pågår marknaden för fullt.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Ruljans i marknadsstånden och rullande karuseller. Algatan kryllar av folk och Stortorget börjar också att fyllas. Däremellan, på CB Friisgatan, luktar det från rökta grisöron och brända mandlar – på samma ställe.

Hur är det att sälja brända mandlar och sockervadd när det luktar rökt gris?

– Jag vill inte uttala mig, vi lever på försäljning båda två. Han måste få sälja sina grejer. Om jag bränner mandlar så luktar det också, säger Tony som inte vill uppge sitt efternamn.

På andra sidan gatan säljs hundleksaker och hundgodis.

– Jag tror vi tar två grisöron, de är bättre än knorren, säger en man och betalar till Tommy Jarnmark.

Han åker runt på många marknader – i Trelleborg är han för 17 året. Han berättar att hans pappa röker alla olika grisdelar själv.

– De innehåller inga tillsatser och inget vetemjöl, säger Tommy Jarnmark.

Får du några kommentarer om lukten?

– För en del blir det för många dofter tillsammans. Men jag vet en man som gillar det för att det påminner om rökt ål.

– Det är lite konstigt. Har man ett bord med rökt korv tycker folk att det ser gott ut. Fast är det rökta ben till hundar så blir det äckligt.

Hur är det att stå här när det luktar brända mandlar?

– Jag trivs bra med dem som står runtomkring. Det ena ger det andra. De runtomkring vill stå vid mig för jag drar mycket folk och då blir det att de handlar hos dem bredvid.

Även lokala föreningar tar chansen att dra in en slant. Anita Wittsell från Sydskånska Ukrainahjälpen har tagit ledigt en vecka för att baka inför marknaden.

– Vi jobbar med att samla in kläder. Pengarna vi får in här går främst till att transportera kläderna till Ukraina.

Föreningen brukar stå på torget i Trelleborg och sälja kakor. Under Palmfestivalen har de utökat sortimentet med stickade vantar och andra plagg.

Johan Silfversten Bergman
Lucas Mathisen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.