Markbyte ger plats för 100 villor

Kommunen byter till sig cirka 19 hektar mark i Skegrie och köper 7,6 hektar. Området som kommunen förvärvar ligger mellan Skegrie och Snarringe, Det ska rymma 100 nya villor samt den nya förskolan.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2009

– Vi räknar med att området kan börja bebyggas under nästa högkonjunktur, kanske 2011, säger Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg.

Planerna är ännu på idéstadiet men kan innebära att Skegrie och Snarringe växer ihop. På de skisser som finns planeras att lägga den nya förskolan i Skegrie i anslutning till skolan, men på andra sidan vägen mot Västra Värlinge. En planskild korsning har diskuterats, men bland de tankar som förts fram om Skegries framtid finns även att helt stänga av Värlingevägen för genomfart.

En viktig aspekt på planerna är att Skegries idrottsplats ligger i Snarringe och att många barn redan i dag tar sig mellan Skegrie och idrottsplatsen. Med en planskild korsning eller en avstängd genomfart skulle vägen till och från idrottsplatsen bli mycket säkrare.

– Vi ser det som en mycket attraktiv plats att bygga på när konjunkturen vänder, säger Ulf Bingsgård. Skegrie är ju inte bara en förort till Trelleborg, utan även till Malmö – och Köpenhamn!

För 19 hektar av marken som kommunen byter till sig lämnar man 30 hektar i utbyte, norr om det område som planeras för bostäder. För den del som kommunen köper betalar man cirka 3, 8 miljoner kronor.

Kommunen genomför även en annan bytesaffär med mark. Mot drygt 17 hektar mark i Skegrie byter kommunen till sig drygt 13 hektar vid Ståstorp.

– Syftet är att använda marken till utbyggnaden av Hedvägens fortsättning till Maglarpsrondellen, säger Rutger Persson, kommundirektör i Trelleborg. I och med bytet äger vi nu all mark som behövs för att genomföra vägutbyggnaden.

En del av marken kan också användas för nya industritomter är det tänkt. Kommunstyrelsen i Trelleborg sade ja till affärerna på sitt sammanträde i torsdags, men sista ordet i frågan har kommunfullmäktige.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.