Markägare måste ersätta almallé

En markägare i Trelleborgs kommun bör ersätta en allé som blivit hårt utgallrad på grund av almsjukan med en liknande dubbelsidig allé, menar länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2003

Länsstyrelsen ger i sitt beslut markägaren rätt att fälla almarna i allén. Markägaren har ansökt om att få fälla träden i allén eftersom den redan blivit hårt utgallrad på grund av almsjukan. Markägaren vill dock ersätta träden med en enkelsidig pilallé. För att få fälla träden krävs dispens från skyddsbestämmelserna för allén. Länsstyrelsen medger dispens men ställer upp villkoret att allén måste ersättas av en lövträdsallé. Dessutom föreslår länsstyrelsen att markägaren ska plantera en dubbelsidig allé på samma sträckning som den ursprungliga allén. Om markägaren väljer att plantera pilar ska de hamlas, anser länsstyrelsen också. Den ursprungliga allén bör ersättas av en liknande, med träd på båda sidor av vägen, med tanke på den kulturhistoriska traditionen på platsen och med hänsyn till naturvärdena, enligt länsstyrelsen. Alléträden är dessutom livsmiljö för larver och svampar samt kan ge goda häckningsmöjligheter och viloplatser för fåglar och fladdermöss. Dessutom ger träden föda åt fåglar genom sin rikedom på insekter och frön.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.