Annons

Markägare i protest mot vattenskydd

De tre vattenskyddsområden som länsstyrelsen beslutat om upprör markägarna på Söderslätt. Under torsdagskvällen samlades ett 30-tal personer i Hammarlöv för att diskutera det vattenskyddsområde som beslutats mellan Fuglie och Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2004

BILD: Jenny Isaksson Exakt hur jordbrukarna inom skyddszonen kommer att drabbas av de nya bestämmelserna är inte klart. Enligt beslutet är all användning av kemiska bekämpningsmedel inom skyddszonerna generellt förbjudet men det finns möjlighet att ansöka om dispens hos kommunen. Hur kommunen ställer sig till detta är oklart liksom om man tänker betala ersättning till markägare som på grund av skyddszonerna inte kommer att kunna bruka jorden som tidigare. Med på mötet fanns LRF:s jurist Göran Thoresson. Han rekommenderade markägarna att genast förankra hos kommunen hur man tänker hantera eventuella dispensansökningar. - Det är problem med andra kommuner där man är helt emot användandet av kemiska bekämpningsmedel inom skyddszonerna. Där har man fått ställa om jordbruket helt eller så har man löst ut marken, sade Göran Thoresson. Han poängterade också att reglerna för att få ersättning från kommunen inte är entydiga. - Kommunerna med Kommunförbundet menar att det inte finns skadeståndsskyldighet i de här fallen. Från LRF:s sida menar man däremot att det föreligger skadeståndsskyldighet om pågående markanvändning avsevärt försvåras. Markägarna har tidigare yttrat sig över förslaget till vattenskyddsområden. De menade då bland annat att områdena var onödigt stora på en del ställen. Samtidigt har man reagerat på att villaområden i norra Trelleborg som ligger precis intill två grundvattentäkter har hamnat utanför skyddszonen. - Det är inte logiskt. Detta ska gälla lika för alla. Det ska inte bara vara villaägarna på landsbygden som drabbas, menar Bo Anselmsson, lantbrukare i Västra Värlinge. Markägarna i vattenskyddsområdet runt Fuglie, Västra Vemmerlöv och Hammarlöv överväger nu att överklaga länsstyrelsens beslut till regeringen. Även markägare runt de andra två beslutade vattenskyddsområdena på Söderslätt, runt Västra Alstad samt Östra Klagstorp har reagerat på länsstyrelsens beslut och begärt anstånd för att lämna in överklagande.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons