Annons

Markägare i kritikerstormens öga

Att bygga vindkraftverk är ofta inget som man gör utan kontroverser. Det har Carl Knutsson i Fjärdingslöv fått erfara. Planerna på ett 100 meter högt verk utanför byn har gjort att han fått hård kritik från grannar.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2013
Carl Knutsson vill ha en alternativ inkomst vid sidan av lantbruket. Därför vill han gärna bygga ett vindkraftverk på Fjärdingslövsgårdens ägor. Men motståndet är stort. "Jag förstår andras synpunkter, men samtidigt måste det finnas en balans i det", säger Carl Knutsson.
Carl Knutsson vill ha en alternativ inkomst vid sidan av lantbruket. Därför vill han gärna bygga ett vindkraftverk på Fjärdingslövsgårdens ägor. Men motståndet är stort. "Jag förstår andras synpunkter, men samtidigt måste det finnas en balans i det", säger Carl Knutsson.Foto: Claes Nyberg

– Det är inte roligt, men någonstans hör det till. Inom rimliga gränser får man tåla att folk har olika uppfattningar, säger Carl Knutsson och tillägger att han räknat med protester.

– Men jag trodde inte att det skulle vara av den här kalibern. Så länge det är på den här nivån så är det hanterbart, men om det leder till evig osämja så är det så klart inte roligt.

Annons

För några år sedan gick markägare i trakten ihop och ville bygga fem vindkraftverk i området. Carl Knutsson på Fjärdingslövsgården var med i planerna, och det verk som skulle ligga längst västerut var på familjens mark. Försvaret sa dock nej, och förklarade att det enda av de fem verken som kunde accepteras var det som låg på Knutssons mark.

Nu har Carl Knutsson bestämt sig för att bygga ett eget verk på samma plats, tillsammans med företaget Eolus vind.

Planerna har mött stora protester, och vid ett öppet möte i vintras i Gylle skola, blev en företrädare för Eolus vind bildligt sett fullkomligt tillplattad av de som kommit dit.

Kritiken består bland annat i att vindkraftverk bullrar, skuggar, förstör landskapsbilden och sänker fastighetspriserna.

– Jag förstår andras synpunkter, men samtidigt måste det finnas en balans i det. Alla vill ha förnyelsebar energi, men ingen vill ha det nära sig. Jag menar att man måste förhålla sig till de gränsvärden som finns.

Men varför vill man bygga ett vindkraftverk när det blir en sådan opinion kring det, och när man riskerar att göra sig ovän med sina grannar? Carl Knutsson hymlar inte med att anledningen i första hand är ekonomisk.

– Vi vill ha fler ben att stå på. På samma sätt som vi byggt lägenheter på gården som vi hyr ut, så är vindkraftverket ett sätt att få ytterligare en inkomst vid sidan om lantbruket. Och förutsättningarna finns ju här, både gällande vindförhållanden och avstånd från bebyggelse, säger Carl Knutsson som inte vill säga hur mycket han räknar med att tjäna på vindkraftverket, det är en hemlighet mellan Eolus och honom själv.

Carl Knutson betonar att han också får positiva samtal från folk som tycker det är bra att han satsar på förnyelsebar energi. Men de negativa synpunkterna är i majoritet. Att vindkraftverk förfular lanskapet håller Carl Knutsson inte riktigt med om, och han tycker att naturvärdena i det område där verket planeras, och där familjen Knutsson anlagt en våtmark, bibehålls ändå. Överhuvudtaget tycker han inte att vindkraftverk, i måttlig skala, förfular landskapet.

– På vissa ställen i Europa finns det hav av verk, och då kan jag förstå synpunkten. Men inte i den omfattningen vi har här, säger han.

Frågan är dock ifall det blir något vindkraftverk. Stadsbyggnadskontoret har föreslagit att nämnden ska ge avslag på bygglovsansökan med tanke på att det ligger för nära Fjärdingslöv. Men Carl Knutsson och Eolus hoppas ändå på ett positivt beslut i nämnden, om inte så har han andra planer.

– Då funderar jag på att sätta upp ett gårdsverk. Det skulle ge tillräckigt med el för att driva våra egna fastigheter.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons